szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy San Franciscó-i bíróság vizsgálja a kuruc.info ügyét. A Népszava információja szerint az a minimum, hogy le fogják kapcsoltatni az uszító híroldal szervereit, de az is lehet, hogy nyilvánosságra hozzák, kik gyártják a kuruc.info tartalmait.

Tanúként idézte be egy San Franciscó-i bíróság Varga Bélát, a kuruc.info domain tulajdonosát. Bár Varga nem jelent meg a bíróságon az első tárgyalási napon, szeptemberre kiderülhet, kik a szerzői és szerkesztői az uszító hírportálnak – értesült a pénteki Népszava.

A bíróság az anonim szerverszolgáltatást nyújtó CloudFare-t is beidézte tanúként – közölte a Tett és Védelem Alapítvány elnöke, Bodnár Dániel. A szolgáltató általános szerződéses feltételei között szerepel, hogy nem szolgáltatnak olyan tartalmakat, amelyek valamelyik országban bűncselekményt valósítanak meg – mondta Bodnár.

Az alapítvány elnöke szerint a kuruc.info legalább hét-nyolc ilyen kategóriát merít ki, ezért a bíróság le fogja kapcsoltatni a szervereket a szolgáltatóval. Ez azzal jár, hogy a felhasználó adatainak titkossága is megszűnik, így a szolgáltatónak fel kell fednie, kik állnak a szélsőjobbos uszító tartalmak mögött.

Varga Béla ellen egy másik ügyben is eljárás folyik, Bodnár szerint ugyanis életveszélyesen megfenyegtte a Tett és Védelem Alapítvány ügyvédeit. Május elején rövid időre le is tartóztatták terrorfenyegetés gyanújával, de óvadék ellenében kiengedték. Ez utóbbi információt a San Franciscó-i rendőrség megerősítette, de azt nem közölték, pontosan milyen váddal fogták el Vargát május 3-án.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók