szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyílt levélben fordult Kunhalmi Ágneshez, az MSZP frissen megválasztott budapesti elnökéhez Hassay Zsófia terézvárosi polgármester, a Fidesz budapesti választmányának alelnöke, amelyben azt kéri, hogy a szocialisták fővárosi vezetője "vesse latba minden tekintélyét" Hatvani Csaba terézvárosi MSZP-s politikus közéletből való távozása érdekében.

Nyílt levélben kéri Kunhalmi Ágnest, az MSZP budapesti elnökét a terézvárosi polgármester, hogy bírja távozásra a közéletből Hatvani Csabát, a szocialisták terézvárosi politikusát.

"Mint bizonyára Ön is tudja, Hatvani Csabát még tavaly novemberben jogerősen elítélték hivatali visszaélés bűntette miatt. A bíróság az úgynevezett kerékbilincselési ügyben mondta ki, hogy a Magyar Szocialista Párt VI. kerületi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselője bűncselekményt követett el, és ezért az Önök politikusának háromszázezer forint pénzbüntetést kellett fizetnie" - olvasható az üzenetben.

Hassay Zsófia azt is felidézte, hogy az íítélet után a Fidesz terézvárosi önkormányzati frakciója felszólította Hatvanit, hogy mondjon le önkormányzati mandátumáról, és távozzon a közéletből. Az általa elkövetett bűncselekmény ugyanis a levél szerint "összefüggésben volt korábbi hivatalával, az alpolgármesteri tisztségével, így megítélésünk szerint a politikus méltatlanná vált arra, hogy Terézváros lakóit képviselje, részt vegyen a terézvárosi önkormányzat munkájában".

"Felszólításunk azonban süket fülekre talált, Hatvani Csaba nem hajlandó lemondani. Egészen döbbenetes és elfogadhatatlan módon arra hivatkozik, hogy jogi értelemben nem bűnöző, morális szempontból helyesen járt el" - tette hozzá a fideszes polgármester.

A levelében arról is ír, hogy Kunhalmi arról is értesülhetett, hogy a 2002-2010 között, két önkormányzati ciklusban Terézvárost irányító szocialista és szabad demokrata képviselők szinte mindegyike ellen büntetőeljárás folyik "nagy értékű ingatlanok elkótyavetyélése miatt, amelynek következtében a hatóságok szerint milliárdos kár érte a kerületi önkormányzatot".

"Az Andrássy út 47. szám alatti épület elherdálása miatt 2011 decembere óta tart a bírósági tárgyalás, az eljárást a napokban egyesítették az Andrássy út 3. ügyével. S további ingatlanok eladása miatt is zajlik még nyomozás. Hatvani Csaba ezekben is érintett: vádlott, illetve gyanúsított. Ezek fényében még inkább indokolt lenne a szocialista politikus visszavonulása" - tette hozzá.

Az MSZP a polgármester szerint az utóbbi időben "több-kevesebb sikerrel" nagy hangsúlyt próbál fektetni arra, hogy a közéletet megtisztítsa korrupt, bűncselekményt elkövetett, megvádolt politikusaitól és az MSZP alapszabálya is fegyelmi vétségnek tekinti azt, ha bármely tagja bűntettet vagy vétséget követ el, és ezért akár a pártból való kizárásra is büntetheti a tagját.

"Úgy gondoljuk, a fenti okok alapján Hatvani Csaba további közéleti szerepvállalása elfogadhatatlan, ezért kérjük Elnök asszonyt a szükséges lépések megtételére. Ha ugyanis ezt nem teszi meg, nehezen lesz hihető, hogy a Magyar Szocialista Párt komolyan gondolja a megtisztulást, továbbá azt, hogy az országot, a településeket, a fővárosi kerületeket csak olyan politikusok vezessék, akik jogi értelemben is támadhatatlannak, feddhetetlennek számítanak" - írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!