szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kordonok közt, erős rendőri jelenléttel, szombat éjszaka felállították a német megszállási emlékművet a Szabadság téren. Az emlékmű elvileg teljes. Többek, holnapi avatásról beszélnek. A szobrot máris tojással dobálták meg.

Több száz méteres körzetben, dupla kordonnal kerítette el a helyszínt a rendőrség a szoborállítás alatt szombat éjszaka a Szabadság téren. Az atlátszo.hu, videót is közöl a német megszállási emlékmű térre szállításáról.

A helyszínen legalább 20 rendőrautót számoltak össze, köztük kisbuszokat is, több oszlopra pedig új térfigyelő kamerákat szereltek. Az Átlátszó a kordonokra azt a magyarázatot kapta: azok „rendezvény miatt”, valamint „biztonsági okokból” szükségesek. Az építők állítása szerint a kordonok csak egy napig maradnak a téren.

Az akció ellen vasárnap reggel bejelentettek tiltakozó akciót, 10 órára. A teret körülvevő kordonokat először fekete ponyvákkal takarták le majd azokat a tér mentén végig leszedték reggel 10 óra környékére. A tiltakozók közül néhányan tojással dobálták meg a szobrot.

Hozzáértők egyébként felfedeztek egy változást is az eredeti szobortervhez képest.


Először ponyváztak végig, majd leszedték a fekete takarást vasárnap délelőtt.


©
©

A Szabadság téren felállított emlékmű, immár ponyvák nélkül. Néhol tojással.

©
©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!