szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb érzékeny adatokat kér be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő Ökotárs Alapítványtól. Az Ökotárs tiltakozik, véleményük szerint a KEHI célja nem más, mint lejáratni az NCTA-t és minden eddiginél alaposabban listázni a civil szereplőket.

Új fejezetéhez érkezett a Kehi és az Ökotárs vitája, hétfőn a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy sor szenzitív adat kiadására szólította fel az Ökotárs Alapítványt az eddiginél jóval szélesebb körben. Az Ökotárstól most valamennyi pályázó szervezet adatait bekérte, az eddig átadott nyertesekén túl már a vesztesekét is. Az alapítvány szerint a vesztes pályázók nem járultak hozzá adataik átadásához, és aggályosnak tartják, hogy a kormányzat közpénzek felhasználása címén olyan szervezetek adatait kéri ki, akik nem is juthattak közpénzhez.

A KEHI ezenfelül a nyertes 58 szervezet támogatott projektjeivel kapcsolatban minden információt bekér: szerződéseket, beszámolókat, levelezéseket és feljegyzéseket, valamint bizottsági jegyzőkönyveket és a projektek ellenőrzésével kapcsolatos dokumentumokat is. Az Ökotárs szerint ezek között számos személyes és érzékeny információ is található, melyek kiadására az alapítvány nincs feljogosítva. Az adatok kiadása teljesen feltérképezhetővé teszi az Alap által támogatott civil szférát, ezzel aláássa a szervezetek működését, és újabb támadásoknak teheti ki őket.


Lázár János
©

Az Ökotárs azt is nehezményezi, hogy a Kehi kikérte a pályázatok elbírálóinak adatait is, illetve pályázatértékeléseiket. A kormányzat már korábban is támadta a bizottsági tagokat elfogultsággal, az Ökotárs szerint itt Is újabb vádaskodáshoz gyűjtenének anyagot. Az alapítványt nyugtalanítja az is, hogy folyamatban lévő vizsgálat ellenére rendszeresen szivárognak anyagok az átadott dokumentokból bizonyos sajtótermékekhez, melyek aztán torzítva hoznak nyilvánosságra belőle adatokat.

A Norvég Alap körüli csörte az áprilisi választások után kezdődött, Lázár János ekkor kezdte el vádolni az Ökotársat politikai elfogultsággal. Ezután indult a Kehi vizsgálata amit mind az Ökotárs, mind a norvégok elutasítanak, és jogalap nélkülinek tartják. Eközben május óta nem érkezik pénz a Norvég Alapból arra a 9 területre, melyekben az állam szervei a közreműködők: ezáltal mintegy 36 milliárd Ft támogatás lett befagyasztva a helyzet rendeződéséig. A norvégok nem csak a Kehi-vizsgálatot kifogásolják, hanem például azt is, hogy az állami körön kívül nevezett ki a kormány az uniós pályázatok bonyolításában részt vevő, ún. közreműködő szervezetet, ami szerintük szintén sérti az államközi szerződést.

Az Ökotárs közleményében egyébként hosszan sorolja, hogy mik azok az adatok, amiket már korábban kiadtak a Kehi-nek, és amelyek szerintük teljes mértékben elégségesek a projektlebonyolítás szabályszerűségének vizsgálatára.

A Hír TV is feljelentést tett

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eközben vizsgálja, hogy az Ökotárs Alapítvány jogosan tagadta-e meg a NCTA-s pályázati anyagok átadását a Hír TV-nek. A Hír TV még július elején fordult közérdekű adatigényléssel az alapítványhoz, lényegében ugyanazokat az adatokat kérve ki, mint most a KEHI. Az Ökotárs már akkor is ugyanazt a választ adta az adónak, mint most a kormányzati szervnek, miszerint a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda a jogos adatkezelő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva