szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tárki júliusi kutatása nem mutat változást a pártpreferenciákban: júliusban – júniushoz képest – egyik párt sem erősödött vagy gyengült számottevő mértékben, csupán a baloldalon belül történt némi átrendeződés.

A Tárki közvélemény-kutató cég szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a havonkénti pártpreferencia-vizsgálatuk az erőviszonyok és a korábbi hónapok eredményei alapján kirajzolódó trendek változatlanságát mutatja. A kormánypártok fölényét sem a jobboldali, sem a baloldali ellenzék nem tudja érdemben csökkenteni. Habár a baloldalon enyhe mozgolódás figyelhető meg, az egyes pártok támogatottságában nem volt érdemi változás az elmúlt egy hónapban – írta a Tárki.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP júniusban és júliusban is 34 százalékot ért el, az MSZP mindkét hónapban 9, a Jobbik júniusban 9, júliusban 10 százalékon állt. A Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM helyet cserélt, az előbbi párt támogatottsága a júniusi 4 után 2 százalékra csökkent, míg utóbbié 2-ről 4 százalékra nőtt. Az LMP júliusban, akárcsak az előző hónapban, 2 százalékot ért el – tájékoztatott a felmérés eredményéről a közvélemény-kutató. A bizonytalanok és a válaszukat titkolók együttes aránya sem változott érdemben: júniusban 39, júliusban 38 százalék volt.

©

Hozzátették: "a pártválasztók körében is a változatlanság jellemző": a kormánypártok 56 után 55 százalékon, az MSZP 16-ot követően 15 százalékon, a Jobbik 15 után 16 százalékon áll júliusban. A DK és az Együtt-PM helycseréje a biztos pártválasztóknál is megfigyelhető: előbbi támogatottsága 6-ról 4 százalékra, utóbbié 4-ről 6 százalékra változott.

A Tárki július 16-22. között vette fel kutatásához az adatokat – tájékoztattak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boldogkői Zsolt: A járvány az oltásellenesek miatt még évekig velünk maradhat

Boldogkői Zsolt: A járvány az oltásellenesek miatt még évekig velünk maradhat

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés