szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a baloldali pártok megállapodástervezete az őszi budapesti választásokra, 24 órán belül döntenek róla a pártok vezető testületei. A részleteket várhatóan szerdán hozzák nyilvánosságra – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke hétfőn.

Az Együtt-PM, az MSZP és a DK csaknem négyórás egyeztetése után Szigetvári Viktor azt mondta, hogy a megállapodástervezet rendezi a kerületi kérdéseket és a főpolgármester-jelölt személyének kérdését. Utóbbiról annyit mondott: jó esély van arra, hogy Tarlós István főpolgármester méltó ellenfelet kap.

Szigetvári Viktor közölte, ezen az ajánlaton, ezen a megállapodástervezeten változtatgatni már tovább nem lehet, a pártoknak igent vagy nemet kell arra mondaniuk. Úgy fogalmazott, hogy az Együtt-PM szövetség nevében ő "büszkén és felkészülten" fog igent mondani.

Szerinte minden feltétel adott mostantól ahhoz, hogy októberben több baloldali, balközép, szabadelvű polgármester legyen Budapesten, hogy "eltakarítsuk a korrupt, fideszes polgármestereket az V. kerületből, Zuglóból, Kőbányáról és még sok más kerületből".

Kérdésekre válaszolva Szigetvári Viktor azt mondta, 15 kerületben egy baloldali polgármesterjelölt lesz, és a három párt ezekben a városrészekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet, ugyanakkor a pártoknak önálló kompenzációs listájuk lesz.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közölte, a csomag azt is tartalmazza, kit szeretnének az egyes kerületek közös polgármesterjelöltjeinek, benne van az egyes kerületek kompenzációs listájáról szóló megállapodás és az egyéni választókerületek felosztása is.

Pártja elnöksége hétfő délelőtt olyan felhatalmazást adott a tárgyalódelegációnak, amely az elfogadott tervezethez nagymértékben hasonlít, azzal tulajdonképpen megegyezik, ezért semmi akadálya nem lesz annak, hogy a csomagot jóváhagyja a DK elnöksége – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke sikeresnek minősítette a tárgyalásokat és azt mondta, az ellenzéket a Fidesz új választási törvénye hozta igazán nehéz helyzetbe. Április 6-án a fővárosban több volt a baloldali voks, az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció feladata, hogy ezt a számszerű többséget politikai többséggé kovácsolja–- tette hozzá.

A szocialista politikus is úgy értékelte, hogy Tarlós Istvánnak olyan kihívója lesz, aki ismét nyílttá teszi a versenyt a főpolgármesteri posztért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

A budapesti airbnb-zők kétharmada tart ki a járvány ellenére is

A budapesti airbnb-zők kétharmada tart ki a járvány ellenére is

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket