szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli nagykövetséget megdöbbenéssel és aggodalommal töltötte el az érpataki polgármester akciója. Szerintük a performansszal veszélyes határvonalat léptek át. Ilan Mor nagykövet biztos benne, hogy a magyar társadalom többsége elutasítja és elítéli "ezeket a sértő és mocskos szavakat, tetteket".

Megdöbbenéssel és aggodalommal értesült az izraeli nagykövetség arról "az Izrael-ellenes és antiszemita horrorshow-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén" – reagált közleményben az izraeli külképviselet Orosz Mihály Zoltán hóhéros-akasztófás performanszára.

Egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használta Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kíséretében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított – írták.

A klasszikus kettős mércének megfelelően ezzel a hitvány cselekedettel, a veszélyes szavakkal és a felbujtás képeivel ez a szélsőjobboldali helyi politikus az áldozatoknak tett szemrehányást, nem pedig a Hamásznak, a palesztin terrorszervezetnek, amely háborús bűnöket követ el, amikor rakétáival izraeli civilekre lő, és amikor a saját polgárait élő pajzsként használja. Ennek a terrorszervezetnek az alapokmánya Izrael állam elpusztítására szólít fel – olvasható a nagykövetség közleményében.

Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidóellenesek; a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik, és más emberek meggyilkolására szólítanak fel – mint ahogy azt Érpatakon hallottuk. Egy nagyon veszélyes határvonalat léptek át – állt a közleményben.

Ilan Mor izraeli nagykövet szerint "a szavak ölhetnek. Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan a magyar törvényeknek megfelelően kivizsgálják az Érpatakon történteket. Tudom, hogy a magyar társadalom többsége egységesen elutasítja és elítéli ezeket a szörnyű, sértő és mocskos szavakat, tetteket” – idézték a közleményben a nagykövetet.

Mint arról beszámoltunk, Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester az "izraeli szabadkőműves terrorállam népirtása" ellen szervezett tiltakozást falujába. A tüntetésen egy hóhérjelmezes figura felakasztott két bábut. Az egyik arcát Simon Peresz izraeli elnökről, a másikét Benjamin Netanjahuról, az ország miniszterelnökéről mintázták.

A performansz ellen a Külgazdasági és Külügyminisztérium is tiltakozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket