szerző:
Kocsis Andrea - Neuberger Eszter
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felháborított több nőjogi szervezetet egy az értelmi fogyatékossággal élő nőknek szánt, gyógypedagógusok által szerkesztett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megjelent kiadvány. A szakértők nevével jegyzett füzet egy olyan ideális nő képét vázolja fel példaként, aki szépítkezik, sokat fecseg, de azért tudja hol a helye a családban. A gyógypedagógus szakma és a fogyatékosokat segítő szervezetek arról beszélnek, hogy a kezdeményezés hiánypótló és nagyra becsülendő.

©

„Fedezd fel a nőiességet magadba” [sic!] – javasolja az értelmi fogyatékkal élő nőknek szánt Mi nők, igazán nők! című, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) idén márciusban megjelent kiadványa. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával kiadott, nem mellesleg nyelvtani hibáktól hemzsegő füzet abból a célból készült, hogy segítséget nyújtson az értelmi fogyatékos nőknek nőiségük megélésében.

A kiadványt Farkasné Gönczi Rita szerkesztette, aki elismert gyógypedagógus, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának vendégoktatója. Mellette olyan szerzők jegyzik még a kötet, mint Lóránt Kriszta színésznő, Balatoni Tünde rendőr alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa, Dr. Pop Andrea nőgyógyász, és értelmi fogyatékosok is leírják tanácsaikat, mint Galantin Rita és Mogony Klára, akik önérvényesítők, azaz a fogyatékosként élt teljes élet afféle nagykövetei.

„A könyv abban segít, hogy nő legyél” – hozza tudtunkra a női életvezetési tanácsadóként értelmezhető, online is elérhető kiadvány, amely azonban éppen a nőjogi szervezetek felháborodását váltotta ki különböző szakmai fórumokon. Pedig a hvg.hu-nak Gönczi Rita a kiadvány készítését megelőző munkafolyamatról elmondta, hogy „a szakmai munkánkba behívtak gender szakembereket is”.

A gyógypedagógus szerint munkájuk abban különleges, hogy az önérvényesítőknek, azaz maguknak az értelmi fogyatékos nőknek „hangot adnak mindenféle befolyásolási szándék nélkül”, így azok, akik kézbe veszik a kiadványt, tulajdonképpen sorstársaiktól tanulhatnak. „A „Mi nők, igazán nők!” kiadványunk egy jelen önérvényesítő és társadalmi metszetet adó szöveggyűjtemény, ezt a kuriózumot jelentő kérdéskört mutatja be az érintettek és az eltérő szemléletet képviselő szakemberek szemszögéből” – nyilatkozta munkájával kapcsolatban Gönczi.

„A gyógypedagógus szerkesztők kompetenciáit szakterületükön egy pillanatig sem vitatjuk” – szögezte le kommentárja elején Szabó Mónika, az ELTE Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központjának szociálpszichológusa, genderkutató, mielőtt a kiadvánnyal kapcsolatos aggályait részletezni kezdte. „Ugyanakkor a nemi szerepek vonatkozásában képviselt nézeteik a mai szakirodalom és az emberi jogok tükrében egyaránt elavultak” – mondta. Szerinte az a legnagyobb baj a szöveggel, hogy a tradicionális női szerepeket nem választható lehetőségként jeleníti meg, hanem a nőket mintegy „helyükre tevő”, szexista módon.

Ha párzási illatod van, szexelj

A kiadvány szakértői több oldalon át részletezik a nővé válás kellékeiként a külsőségeket: stílust, öltözködést, sminket, az önbizalom növeléséhez viszont mást nem ajánlanak – kifogásolta Szabó. „Ez a megközelítés összességében azt sugallja, hogy létezik egyfajta univerzális szépség, amihez lehetőleg minél inkább igazodni kell, azaz megmutatni, ami illeszkedik, és megváltoztatni vagy elrejteni azt, ami pedig nem“ – magyarázta. A szakértő érthetetlennek tartja, hogy az olyan tényleg érvényes kijelentéseket, mint például, hogy

„Minden ember mást lát szépnek”,

a kötet hamar semlegesíti ehhez hasonló mondatokkal:

„Szép például a melled. Mély dekoltázsú pólót vagy inget hordj.”

A kiadványban Pop Andrea nőgyógyász a szexualitással kapcsolatban ismerteti a nő biológiáját és felhívja az óvszer használatára és a hormonális fogamzásgátlásra a figyelmet. A kötet egésze viszont a kritikák szerint kizárólag úgy buzdít szexuális életre, hogy nem világosítja fel az olvasót a szex biológián túli elemeiről, lelki és érzelmi vonatkozásairól, vagy a kölcsönös felelősségről. Az sem derül ki, hogy a nő bármikor mondhat nemet. Ez azért lenne kiemelten fontos, mivel az értelmi fogyatékkal élő ember igen könnyen válhat szexuális abúzus áldozatává. Szabó szerint a szöveg sok visszássága annak egyszerűségéből következik, amelyre persze a célcsoport a magyarázat. A bizonyos fokú leegyszerűsítés szükségét Szabó is elismeri, „ugyanakkor ennek nem lehet az a következménye, hogy sztereotipikus, szexista tartalom szülessen, ahogy az jelen esetben történt” – mondta.

Szép a melled?
©

A honlapon először megjelent kiadványban szerepelt még Baktay Zelka pszichológus neve alatt egy a női lélekről írt fejezet is, amely tartalmaz olyan részeket, amiket a gendertudatos szakértők vállalhatatlannak tartanak. (Cikkünk megjelenése után viszont Baktay Zelka azt jelezte a hvg.hu-nak, hogy nem ő a szerzője ennek, azóta a kiadványból ezt a fejezetet el is távolították - a szerk.)

„A párzási illat olyan illat, ami jelzi a férfinak, hogy a nő termékeny. (...) Közben beszédben elutasítja a férfit. A férfi összezavarodik, hogy most szeretkezzen a nővel vagy sem” – írja Baktay, majd később ez a mondat következik: „A nő az érintést szereti, a meghittséget. A férfi a szexualitást szereti”.

Szabó Mónika szerint ez durva leegyszerűsítés, mert „az emberi szexualitás, a szerelem és a párválasztás is a biológiai, a pszichológiai és a társadalmi tényezők bonyolult összjátéka, azt evolúciós feltételezéseken keresztül bemutatni pedig durva redukcionizmus“.

Hogyan legyél áldozat?

„A nő a férjét sokat képes szidni. A férfit ez dühíti. A nő tudja, hogy a férfi dühében sem veri meg a nőt. A nő tovább vitatkozik. A férfiben a düh túl sok lesz. A férfi hirtelen és heves lesz. Akár megüti a nőt.”

– folytatja a kötet pszichológusa. Szabó Mónika szerint ezzel a szerző a párkapcsolati erőszak forgatókönyvét írja le elfogadott szituációként: “A szöveg logikája az, hogy a nő szidja a férfit, gondolva, hogy az úgysem üti meg, így tovább folytatja, és erre mintegy érthető reakció a férfi agressziója. Tehát azon túl, hogy a bántalmazást egy lehetséges kimenetelnek tekinti, még áldozathibáztató is, ez pedig nem elfogadható, sem szakmai, sem etikai szempontból” – magyarázta a szakértő. Szabó Mónika azt is kiemelte, hogy ha a kötet szól a bántalmazó párkapcsolatról, akkor egészen más módon kellene írnia róla, ahol a nő nem kiváltó okként jelenik meg. Továbbá mindenképpen szerepelnie kellene benne annak a gondolatnak is, hogy az agresszió nem megengedhető.

A nő feldühíti a férfit
©

„A nők nem érzik meg a veszélyt, mert a betolakodót is beszéddel próbálják meggyőzni. A nők ezért lesznek sokszor áldozatok. Áldozatnak hívják, akit bántanak, megvernek. A nők jobban viselik a békétlenséget.”

A férfi féltékeny lehet, mert a feleségét más férfi meg akarja szerezni. A féltékenységet sokszor a nő beszélgetése indítja el. A nők szeretnék ismerőseiket összetartani beszélgetéssel. A férfi számára ez félreérthető”

– emelte ki a szerinte egyértelműen áldozathibáztató és bántalmazást normalizáló szövegrészeket Szabó.

Evolúciós locsogás

A kötet szerint hajdanán, amíg a férfiak vadászni mentek,

 „a nők otthon maradtak, bogyókat, gyümölcsöket szedtek. Sokat gyalogoltak gyümölcsöt keresve. A nők útközben beszélgettek.”

„A nők nevelték otthon a gyermeket. A beszélgetésben mondták el gyermekük állapotát.”

„A nők vitái sokáig tartottak, sokat beszéltek.”

A pszichológus egy patriarchális ősmodell felvázolásával nyitja a szövegét, egy elképzelt vadászó-gyűjtögető táradalom elrendeződéséből vezetve le a továbbiakat. „Az érvelés szándéka nyilvánvalóan az, hogy indokolja: a hagyományos nemi szerepek régről valóak, és ez a mai napig így van jól. Az itt bemutatott logika mentén azonban ez nem igaz. Az evolúciós pszichológia ilyen fajta, az elnyomó rendszer igazolására való felhasználása elfogadhatatlan” – kommentálta Szabó Mónika.

Milyen a jó férfi?

A füzet arról is felvilágosít, milyenek a férfiak.

„A férfi és a nő közötti különbség, hogy a nő szeret beszélgetni a problémáról, a férfi nem szeret beszélgetni a problémáról”

– tudjuk meg a kiadványból. Szabó Mónika szerint a füzet a jóindulatú szexizmus érvrendszerével operál a nők jellemzése során: a nők türelmesebbek, szeretnek sokat beszélni, megértőbbek, összetartóbbak.

„A nő felelőssége, hogy jó férfit válasszon párjának. A jó férfi, jó családfő. A jó családfő vigyáz a családjára. A jó családfő fel tudja nevelni a gyermekét. A gyermek nevelésekor a nő szereti megbeszélni tapasztalatait. A férfi szeret csendben lenni, keveset beszélni

– rajzolódik ki a szövegből a hallgatag apa képe.

A nők szeretnek cseverészni

„Ez a férfi jó családfő. Ez a férfi tiszteli és szereti a nőt. Néhány férfi csal, hogy jó családfőnek látsszon. Például drága autója van, de nem egészséges. Vagy egészséges, de nem figyel a nőre. Ezek a férfiak csak nőt akarnak szerezni maguknak. Ők éretlen férfiakA nők kénytelen éretlen férfit választani, bízva abban, hogy beérik, mire megszületik a gyerek

– írja a füzet pszichológusa a hatalmas kocsi mellett pózoló macsó fotója mellé.

Jó szándék áll mögötte

"A kiadvány nagyon fontos témát érint, tematikájában mindenképpen hiánypótló, de nem éri el azt a színvonalat, amit egy ilyen munkától várunk. Sajnos sok ponton félrevezető, érthetetlen, egyes esetekben pedig kifejezetten káros" – véleményezte a szöveget Verdes Tamás, a független fogyatékosüggyel is foglalkozó szervezetként megkérdezett Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiadvány vizuálisan szegényes, "a képek sok esetben nem segítik a megértést", holott az ilyen, úgynevezett easy-to-read kiadványokban "a vizuális jelek egyenértékűek a szöveggel".

Verdes az ÉFOÉSZ ötletének brit és skandináv megfelelőit hozta fel példának: ezek a kiadványok vagy online felületek, esetleg videók "kézzelfogható tanácsokat adnak az értelmi fogyatékos nőknek azzal kapcsolatban, hogyan vigyázzanak magukra, hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket, és hogyan éljenek jogaikkal", ezt a lehetőséget viszont Gönczi Rita és szerkesztőtársai munkája kihagyja – összegezte véleményét a hvg.hu-nak Verdes.

"Nagyon jó minden olyan képzés, ami a fogyatékos emberek felé nyit, és felemeli őket" – mondta Makrai Klára, a Lámpás'92 Közhasznú Alapítvány vezetője, amely elsősorban értelmi fogyatékosok számára nyújt egyedi foglalkozási és lakhatási lehetőséget. Ők a hvg.hu megkeresése nyomán hallottak először a kiadványról, ahogy a TASZ fogyatékosügyi programjának is újdonság volt a projekt. Makrai Klára a megkeresésünk után megkérdezte pár kollégáját, hogy hallottak-e már erről az ÉFOÉSZ kezdeményezésről, de mindenhonnan nemleges válasz érkezett.

A kiadvány egy nagyobb képzési program része, amelyet értelmi fogyatékos embereknek szerveznek "A mi életünk" címmel, és amely praktikus, a mindennapi élethez szükséges tudást kínál a résztvevőknek. A projekt honlapján elérhető képzési tájékoztatóból megtudható, hogy a "Mi nők, igazán nők!" című tréning 10 alkalmas tréning 3000 forint alkalmankénti képzési díjjal és 5-10 fős csoportokkal indul és rövid előadások, csoportos beszélgetés, feladatlapok, valamint páros és egyéni munka a módszere.

Gönczi: "Nyitottak vagyunk az együttműködésre."

Felháborodás ide vagy oda, a nőknek szóló kiadvány után hamarosan a férfiaknak szóló is megjelenik, "Mi férfiak, igazán férfiak!" címmel. Ezt, és a már megjelent fentebb tárgyalt füzet elkészítését a Nemzeti Család- é Szociálpolitikai Intézet (NCSSZI) és az  Emmi finanszírozta. Megkeresésünkre az NCSSZI válaszlevelükből kiderült, hogy az ÉFOÉSZ "Mi nők - mi férfiak" című pályázata 2013-ban "Családbarát közgondolkodás népszerűsítése és a nemek közötti jobb együttműködés elősegítése" pályázati kategóriában 400 ezer forintot nyert a füzetek kiadására.

A hvg.hu megkereste Balogh Zoltán minisztériumát is, hogy megtudjuk, a megismerték-e a pályázati támogatás megítélése előtt az ÉFOÉSZ projekttervét, és hogy a problémásnak talált kiadványban megfogalmazottak megfelelnek-e a kormányzat családpolitikájának. Válaszukban azt írták: "a kiadványok tartalmát a pályázó határozza meg, ezért az ezzel kapcsolatos tudományos kritikákra is az EFOESZ tud válaszolni. Az Emmi előzetesen nem vizsgálja, és nem is kívánja vizsgálni a tartalmakat, és kifejezetten nem kíván tudományos kérdéseket pályázati úton eldönteni. A minisztérium a kiadványból kiemelt részek tartalmával nem ért egyet."

Gönczi Rita a hvg.hu-nak eljuttatott nyilatkozatát zárva így reagált a kiadványt kritizálóknak: "A civil együttműködés példájaként, mi azonnal reagáltunk a kiadványt minősítő személyek felé, és az ott megfogalmazott véleményük alapján, nyitottak vagyunk mind az önöknél [hvg.hu] nyilatkozó szakértővel, mind a civil szervezetekkel való együttműködésre."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér