szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Human Rights First emberi jogi szervezet részletes jelentésben foglalkozik a magyarországi szélsőjobb előretörésével, valamint az Orbán-kormány antidemokratikus tendenciáival.

A Human Rights First emberi jogi civil szervezet csütörtökön kiadott jelentésének alcíme a “Gyűlöletpártok felemelkedése Görögországban és Magyarországon és amiért Amerikának ezzel törődni kellene”, magyar vonatkozásban pedig elsősorban a szélsőjobb előretörésével, valamint az Orbán-kormány antidemokratikus tendenciáival foglalkozik. A jelentés a címéhez is Füzessy Zoltán korábbi Jobbik-szóvivőtől választott egy mondatot, miszerint “Nem vagyunk nácik”, “de a romákkal probléma van, és erről beszélnünk kell” - számol be az Átlátszó blog.

A jelentés vezetői összefoglalója szerint a szélsőséges jobboldali pártok felemelkedése nem egyszerűen a gazdaságági válság eredménye, hanem a kormányzás elégtelenségét jelzi, és miközben néhány támogatójuk erőszakos, ezek a pártok igyekeznek fényezni a róluk alkotott képet. A Jobbik látható hatással volt a magyar kormányra és intézményekre, ami táplálja az országban lévő szélsőséges tendenciákat, ugyanígy a szélsőséges jobboldali pátok veszélyeztetik az alapvető európai értékeket és az EU kohézióját.

A jelentés megállapítja, hogy az Egyesült Államoknak többet kell tudnia az orosz kapcsolatról, valamint stratégiát kell alkotnia a demokrácia magyarországi hanyatlásának kezelésére.

A jelentés egyébként több javaslatot is tesz a Barack Obama vezette amerikai kormányzatnak, az amerikai Kongresszusnak, az Európai Bizottságnak és a magyar kormánynak is a helyzet kezelésére, így például utal arra, hogy az Egyesült Államoknak le kellene cserélnie a jelenlegi budapesti nagykövetet egy gyakorlottabbra, aki eligazodik az összetett magyar helyzetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tiger Woods súlyos autóbalesetet szenvedett

Tiger Woods súlyos autóbalesetet szenvedett

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről