szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a Demokratikus Koalíció pécsi szervezete július végén megszakította a tárgyalást a két másik baloldali párttal, és önálló indulást tervezett, az utolsó pillanatban létrejött a baloldali együttműködés Pécsett, miután a párt ma bejelentette, hogy támogatja az MSZP és az Együtt-PM közös polgármesterjelöltjét, Kovács Ágnest. A Fidesznek korábbi szövetségesével, az ÖPÉ-vel kell megküzdenie a jobboldali szavazatokért.

Az utolsó utáni pillanatban adta be a derekát a Demokratikus Koalíció Pécsett, és egyben teremtette meg a baloldali győzelem legalábbis minimális esélyét a városban. A párt pécsi szervezetének elnöke, Kunszt Márta augusztus 19-én délután jelentette be, hogy a korábbi tervekkel szemben a DK nem állít saját polgármesterjelöltet, hanem szavazóit a két baloldali párt által támogatott civil jelölt, Kovács Ágnes támogatására ösztönzi. A párt emellett egyéni képviselőjelölteket állít minden körzetben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a DK július utolsó hetében kilépett a baloldali együttműködésből, miután nem tudta elfogadni azt a kikötést, hogy a közös ellenzéki jelöltek között ne legyenek olyanok, akik az elmúlt 20 évben fontos önkormányzati posztot töltöttek be a városban – a párt helyi vezetője, Kunszt Márta korábban Pécs alpolgármestere és az MSZP városi elnöke volt. Ekkor még úgy tűnt, hogy Kunszt Márta fog elindulni a polgármesteri címért, ezzel jelentősen csökkentve az ellenzék esélyeit. A párt hosszú ideig lebegtette az indulást, majd végül lemondott a polgármesteri jelöltségről – Kunszt Márta mindezt most azzal indokolta kérdésünkre, hogy így kívánják maximalizálni a baloldali jelölt győzelmi esélyét.

Az MSZP, az Együtt-PM és most már a DK közös jelöltje Kovács Ágnes, aki korábban egészségügyi intézményvezetőként dolgozott Pécsett; a főorvos hivatalosan a Sopianae Egyesület jelöltje, akit a pártok támogatnak. Miközben a baloldal keblére ölelte a civileket, a Fidesz megszabadult tőlük: a választáson önállóan indul a mind 2006-ban, mind 2010-ben a jelenlegi kormánypárttal együtt kampányoló Összefogás Pécsért (ÖPE), amely saját polgármesterjelöltet is állít Kővári János személyében. Kővári az előző ciklusban a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje volt, ám a párt és a civil szervezet viszonya megromlott az elmúlt időszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Radar360: A Szenátus elé kerül Trump ügye, tömeges fajkihalás jön

Radar360: A Szenátus elé kerül Trump ügye, tömeges fajkihalás jön

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is