szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Független belső vizsgálat zajlik a Magyar Telekom Nyrt.-nél, az Origo Zrt. tulajdonosánál az Origo főszerkesztője távozásának körülményeit illetően – ismerte el a nol.hu szerint a cég kommunikációs igazgatósága a portálnak küldött válaszában.

„A Magyar Telekom belső vizsgálatokra vonatkozó szabályai értelmében konkrét panaszokról, bejelentésekről nem tudunk felvilágosítást adni. Ugyanakkor azt meg tudjuk erősíteni, hogy az Origo.hu júniusi főszerkesztőváltása kapcsán a médiában megjelent állításokat – a Magyar Telekom felső vezetésének kérésére is – jelenleg cégünk független megfelelőségi szervezete vizsgálja” - közölte a társaság a nol.hu szerint.

A portál azután kérdezte meg a céget, folyik-e bármilyen vizsgálat náluk, hogy pénteken a 444.hu azt írta, az Origóra gyakorolt politikai nyomás gyanúját erősíti meg az a levél, amit hivatalos panasz formájában Pethő András volt főszerkesztő-helyettes küldött el még június 4-én a Magyar Telekom compliance - azaz belső ellenőrzési - osztályához.

A beszámoló szerint Pethő András azt írta, tudomása szerint az azt megelőző legalább hat hónapban rendszeresen érték politikai jellegű befolyásolási kísérletek az Origo szerkesztőségét és ezeknek a kísérleteknek szerepük volt Sáling Gergő főszerkesztő mostani eltávolításában.

"Tudomásom szerint a befolyásolási kísérletek úgy történtek, hogy politikusok környezetéhez tartozó személyek kéréseket fogalmaztak meg a Magyar Telekom menedzsmentjének egyes tagjai számára, akik aztán ezeket a kéréseket több esetben utasításként továbbították az Origo Zrt. vezérigazgatójának, Vaszily Miklósnak" - írta Pethő András.

Vaszily szerinte ezeket a kéréseket továbbította Sáling Gergőnek, aki viszont az utasításokra rendre nemet mondott "a szerkesztőség függetlenségére, illetve az elfogulatlan és tárgyilagos tájékoztatás elvére hivatkozva. Tudomásom szerint az ebből adódó feszültségek közvetlenül szerepet játszottak Sáling kényszerű távozásában” - tette hozzá a 444.hu szerint a volt főszerkesztő-helyettes.

Sáling és Pethő nemrég céget alapított, amint azt a HVG megtudta. Invesztigatív Újságíró Központ Kft. névre hallgat a cég, amelyet Sáling alapított hárommillió forintos törzstőkével, Pethővel ketten tulajdonosok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban