szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára személy szerint túlzónak véli az NNI hétfői akcióját, amikor megszállták az Ökotárs és a Demnet budapesti irodáit. De azért nem gondolja, hogy a kormánynak "úgy kellene bizonyítania a sokszínű demokrácia iránti elkötelezettségét, hogy szemet huny szabálytalanságok felett".

"A híradásokból értesülve a rendőrségi fellépésről, azt személy szerint, már csak az érintettek miatt is túlzónak vélem" – ez nem más, mint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség norvég ügyekkel intenzíven foglalkozó helyettes államtitkárának véleménye a hétfői eseményekről. A politikus a 444-nek nyilatkozott.

Mint arról beszámoltunk: az NNI munkatársai hétfő kora reggel megjelentek az Ökotárs Alapítvány és a Demnet irodájában is, a dokumentumokon és számítógépes adatokon kívül az Ökotárs igazgatójának, Móra Veronikának a laptopját is lefoglalták, ami a cég tulajdonában van, de az ő kizárólagos használatában. A rendőrök el is vitték az igazgatót, hogy otthonából elhozza a laptopot. A házkutatáson és lefoglaláson kívül más intézkedés nem történt.

©

Az NNI 15-20 munkatársa Móra szerint alapvetően egyes norvég civil alapos projektek dokumentációit keresték, illetve az Ökotárs által nyújtott visszatérítendő támogatásokkal kapcsolatosakat.

Csepreghy a 444-nek kedden azt is mondta: a Norvég Civil Alap forrásainak esetében közpénzekről van szó, ezért aprólékosan ki kell vizsgálni azok felhasználását. "Nem gondolom, hogy a kormánynak úgy kellene bizonyítania a sokszínű demokrácia iránti elkötelezettségét, hogy csak azért, mert vele szembehelyezkedő civilekkel találkozik, nagyvonalúan szemet huny szabálytalanságok felett" – fogalmazott a lapnak.

A hétfői rendőri akció a Kehi múlt héten tett feljelentése után indult, a Kehit pedig a Miniszterelnökség kérte fel a vizsgálatra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt