szerző:
Gergely Zsófia

Soron kívül etikai eljárást indít az országos szakértői kamara az ellen a két igazságügyi szakértő ellen, akiket kizártak a múlt héten lezárt Rezesova-ügyből. Egyikük, Melegh Gábor ellen ez már korábban elindult, de most már ő maga is ezt szeretné, ha lefolytatná ezt vele szemben a legfőbb szakmai szervezet, a másik szakértő szintén így akarja tisztázni magát. Mindkettejüknek megkérdőjeleződött a pártatlansága a közlekedési büntetőügyben, a kamarának most már elkerülhetetlenül foglalkoznia kellett a nagy botrányt kavart kérdéssel.

Egy nappal azután ült össze a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöksége, hogy csütörtökön lezárult Eva Rezesova büntetőügye – tudta meg a hvg.hu. Szokásos rendes ülésükön most már elő kellett venniük a kérdést, hiszen a nagy közérdeklődést kiváltó per folyamatosan szakértői elemzések ütköztetéséről szólt, végül pedig két szakértőt, először a védelem által felkért Melegh Gábort, majd a védelem kérésére kirendelt Kovács Miklóst is kizárta a másodfokú bíróság. A megmaradt szakvélemények, illetve az új kirendelt szakértő elemzése alapján Rezesova jelentősen súlyosabb, kilenc év börtönbüntetést kapott, míg első fokon – nagy mértékben Melegh Gábor szakvéleménye alapján – hat év fogházra ítélték.

Melegh Gábor
©

Az ülésen hozott döntésekről kikerült egy közlemény a MISZK honlapjára, e szerint meghallgatták a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK) elnökének a tájékoztatóját, ennél a területi szervnél ugyanis már korábban etikai vizsgálatot kezdeményezett Melegh ellen az áldozatok családja. Ezért már korábban elkezdték vizsgálni Melegh szerepét az ügyben, azonban eljárási szabályok miatt eddig érdemi döntésről nem lehetett tudni. Sőt, ezzel szinte egyidőben derült ki, hogy Meleghet a területi kamara egyes tagjai az országos kamara elnökének jelölték.

A kamara honlapjára kikerült közlemény szerint azonban az etikai bizottságuk végül arra jutott, hogy Melegh Gábor „téves indoklással hárította” el az áldozatok rokonait, amikor azok felkérték magánszakértőnek, ráadásul utána elvállalta a másik oldal, Rezesova védelmének felkérését. „Tévesen hivatkozott” arra, hogy a Műszaki Igazságügyi Szakértői Testületben betöltött tisztsége miatt az áldozatok családjának nem dolgozhat, ezzel „a pártatlanság sérelmének a látszatát kelthette” – mondta ki a kamara eseti vizsgálóbizottsága.

A kifejezetten elfogultság miatt kizárt másik szakértőt, Kovács Miklóst is meghallgatták, és maga kérte, hogy etikai eljárás induljon ellene. Így akarja tisztázni az „ellene felhozott, rá nézve sérelmes megállapításokat” – olvasható a kamara közleményben.

„Melegh Gábor szintén „szorgalmazta” az ellene már megindult etikai eljárás mielőbbi befejezését. Ha a szakmai presztízs ezt kívánja, úgy ő is kéri, hogy a MISZK elnöksége indítson ellene pótlólagos etikai eljárást is” – közölte a kamara.

Mindezek alapján az országos Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Elnöksége felkérte az Etikai Bizottságot a Kovács Miklóssal és Melegh Gáborral szembeni etikai eljárás soron kívüli lefolytatására.

A kizárt Kovács Miklós elhagyja a tárgyalótermet a Rezesova-perben
©

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
159 ezer nyertes szelvény lett az ötös lottón

159 ezer nyertes szelvény lett az ötös lottón

Trump kedveli Kim elnököt, ezért azonnal visszavonta a legújabb szankciókat

Trump kedveli Kim elnököt, ezért azonnal visszavonta a legújabb szankciókat

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Nem aratott nagy tetszést a Brexitről kötött alku

Nem aratott nagy tetszést a Brexitről kötött alku