szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány kitart amellett, hogy RTL és a TV2 ne kérhessen műsordíjat a médiaszolgáltatásáért. Ha ezt megtehetné, havi több száz forinttal emelkednének a lakossági előfizetési díjak – állítja közleményében Kurucz Éva szóvivő az RTL Klub vezetőjének keddi nyilatkozatával kapcsolatban. Dirk Gerkens egy sajtóbeszélgetésen azt mondta: az RTL Klubnak szerződése van az NMHH-val arról, hogy programdíjat szedhet, és erről még a médiatörvény megalkotásakor megegyezés született.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken terjesztette be azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a TV2-nek és az RTL Klubnak, hogy programdíjat (vagyis lényegében előfizetési díjat) szedhessenek. A tervezet szerint az átmeneti tiltás után a kormány saját hatáskörben fogja szabályozni a programdíj árszabását a két nagy tévénél.

Hétfői cikkünkben megírtuk, hogy az RTL ezzel a bevétellel ellensúlyozta volna a reklámadó miatt kieső bevételeit, a TV2 pedig ebből a díjból akarta helyrebillenteni veszteséges mérlegét. Simon Zsolt, a TV2 vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy ebből a díjból 6-8 milliárdos bevételre számít, a tévétársaság pedig hétfőn közleményben bírálta a tervezetet.

Az RTL Klub vezérigazgatója egy keddi sajtóbeszélgetésen azt mondta: meglepődött a kormány törvénytervezetén, mivel az RTL-nek érvényes szerződése van a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal arról, hogy januártól kérhetnek programdíjat a kábelszolgáltatóktól a fő csatornájukért, az RTL Klubért is.

Dirk Gerkens azt is mondta: azért sem érti a döntést, mert az engedélyezés egy olyan megállapodás része volt, amelyet az új médiatörvény megalkotásakor kötöttek, cserében a tévétársaságok megígérték, hogy annak ellenére sem lassítják a digitális átállást, hogy az negatívan hatott az üzleti érdekeikre. Továbbá vállalták, hogy bemennek az Antenna Hungária ingyenes digitális sugárzású csomagjába. Gerkens megérti ugyanakkor a kábelszolgáltatókat, hogy nem szeretnének egy olyan szolgáltatásért fizetni, amit eddig ingyen kaptak – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az előfizetők érdekeire hivatkozás szerinte téves, hiszen eddig is fizettek azokért a szolgáltatáscsomagokért, amelyben az RTL Klub és a TV2 is benne van. Mint mondta: "ingyenes kábelcsomag most sincs a piacon".

A kormányszóvivő kedden rövid közleményben reagált az „RTL nyilatkozatára”. Kurucz Éva közölte: a kormány a műsorszolgáltatási díjak ügyét a rezsicsökkentés részének tekinti. Ennek megfelelően nem támogatja az RTL javaslatát és nem fogja engedni, hogy a családok terhei növekedjenek. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik