szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rekordvízállás után jelentősen apadt szerdára a Mura, de még harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zalán ugyanakkor nagy tömegű árhullám vonul le, ami néhány óra alatt egy méterrel emelheti meg a vízszintet – közölték a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól délelőtt.

A Mura Letenyénél jelentősen apadt a hétfő esti 554 centiméteres rekord vízálláshoz képest, szerdán 10 órakor 467 centiméteren állt a vízszint. Murakeresztúrnál a folyó kedd reggel 8 órakor tetőzött, szintén rekordot döntő, 585 centiméteres szinten, szerda reggelig azonban már több mint fél métert apadt, délelőtt tíz órakor 529 centiméteren állt a vízmérce.

A folyó teljes szakaszán további apadás várható, de a harmadfokú árvízvédelmi készültség még érvényben van. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint várhatóan szombatra csökken az elsőfokú készültségi szint, vagyis 380 centiméter alá a vízszint.

Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr védvonalain továbbra is fokozott védekezési feladatokat látnak el a szakemberek. Murakeresztúron 25 ezer töltött homokzsákot tároltak be, de a homokzsákokból épített ideiglenes védműveket az apadástól függően mindenütt elbontják majd.

A Zalán kedd éjfélkor Kehidakustány térségében 213 centiméteres magassággal tetőzött, szerda reggelre azonban csak egy centimétert apadt a víz szintje. Nagy tömegű árhullám vonul le a folyón, ezért szerda reggelre intenzívebbé vált a vízszintemelkedés Zalaapátinál. A szakemberek számításai alapján a Zala a 330 centiméteres magasságot jelentő harmadfokú készültséget meghaladó szinten, várhatóan 380 centiméter körül tetőzik majd késő délután. A folyó vízszintje délelőtt tíz órakor ott még csak 276 centiméter volt.

A Zalán elsőfokú árvízvédelmi készültség van most érvényben, a vízügyi szakemberek, a gátőrök folyamatosan járőröznek, figyelőszolgálatot látnak el a kritikus szakaszokon. Zalaapátinál a jobb parti töltést nyúlgát építésével erősítik meg.

A Kis-Balatonnál változatlanul négy belvízvédelmi szakaszon folyik védekezés, harmadfokú készültség mellett nyolc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. Házak nincsenek veszélyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával

Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával