szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Majdnem egy egész hónap van a választásokig, de már térdig járunk az önkormányzati kampányban. A hvg.hu válogatott egy csokornyi vicces, groteszk kampányfogást, melyekkel a jelöltek a mandátumért küzdenek. Ha ön is ilyenre bukkan, jelezze bátran!

A sort természetesen Falus Ferenccel kell kezdenünk, aki valósággal berobbant a kampányba jegesvödrös videójával, a kihívás sokkját pedig unokája nem bírja, és elsírja magát. A szürreális felvételen egy ló tűnik egyedül a nyugalmából kirobbanthatatlannak, a képet teljessé pedig egy maszturbáló kutya teszi. Falus Ferenc ezután sem adta alább, az Indexnek adott interjújában „unalmas, de nagy munkabírású” lóhoz hasonlította magát, amelyik egy „nem túl okos állat”.

A Cink.hu egyik olvasója fedezte fel az egyik legviccesebb jelöltet, Déri Sándor Salamont Bakonszegen. Mint a cikkből kiderül, a helyi Remete kocsma „biztos vendége” Sándor Salamon, aki utánozhatatlan home made plakátján pózol a feje fölé montírozott koronával, valamint kis játékkarddal. Déri Sándor Salamon annyi sikert már mindenképpen elkönyvelhetett, hogy másodikként gyűjtötte össze az induláshoz szükséges aláírásokat.

Nokiás doboz reloaded!

Déri Sándor Salamon is minden bizonnyal szétcsapna kardjával a települését fenyegető maffiózók között, de Krisztián Ottó siklósi polgármesterjelölt már megválasztása előtt világossá tette egy „önleleplezéssel”, hogy nála bárki hiába is próbálkozik. A YouTube-ra feltöltött drámai filmecskén hősünket két marcona maffiózó környékezi meg „azért a bizonyos tíz százalékért”, majd átadnak neki egy (nem fogják kitalálni!) nokiás dobozt. Az eltorzított hangú, feltűnően betanított szöveget visszamondó maffiózók azonban felsült arccal távoznak.

Ambrus-Tóth József plakátja
©
"Fölszállott a páva!" - Választási folklór 2014.
Elfogott egy vicces szórólapot?Látott egy groteszk plakátot? Választási baksist kapott valamelyik jelölttől? Fotózza le, mesélje el, küldje be az [email protected] e-mail-címre!

Persze az ilyen „játék” videóknál vannak sokkal komolyabbak is, amiket valódi „éles” helyzetben rögzítenek a rettenthetetlen jelöltek. Mint például a Szolnokon induló Lázár János. Az Index szúrta ki, hogy a jobbikos politikus valószínűleg a saját autójában bújt el, hogy halált megvető bátorsággal rögzítsen telefonján egy botrányos közterületi alkoholizálást! A felvételen az látszik, hogy egy polgártársunk botrányos módon az utcán állva elfogyaszt egy darab botrányos dobozos italt. Persze Lázár képviselőjelölt igazi demokrata, az ártatlanság vélelmét még egy ilyen botrányos helyzetben is fontosnak tartja, és ő is megjegyzi, elképzelhető, hogy a botrányos italfogyasztó „esetleg alkoholmentes sört, vagy valamilyen energiaitalt” fogyaszt. Sajnos ezt már soha nem fogjuk megtudni, Lázár képviselőjelölt ugyanis nem szállt ki az autóból, hogy megkérdezze.

Ha már videós műfaj: a fiktív vesztegetés, és a valóságos botrányos közterületi alkoholfogyasztás után jöjjön a műfaj klasszikusa, a képviselős-merengős. Ezekből mindig erős mezőny gyűlik össze, rengeteg képviselőjelölt szereti „bemutatni önmagát”, de a Fidesz szegedi jelöltje, Kothencz János is készített egy szívbemarkoló videót, benne olyan remek mondatokkal, mint „korán felfigyeltek a jó felfogású, tehetséges kisgyerekre”, „küzdelmek árán formálta önmagát, alakította jövőképét”, mindezt a Belmondo-klasszikus, A profi zenéjére.

Egyelőre nem tudjuk, a VII. kerületben ellenzéki összefogással támogatott Bolyán András mennyire unalmas, vagy esetleg nagy munkabírású, de nem kizárt, hogy egyedül a Falus-féle lódefiníció harmadik elemének akar csak megfelelni. Az ifjú aspiráns „Hozzuk haza a szeretteinket!” szlogennel kampányol, ráadásul Bolyán szerint egyenesen már több, mint egymillió szerettünk emigrált három nyugat-európai nagyvárosba. A képviselő sajátos statisztikája alapján ugyanis csak Londonban 600 ezer magyar él ma már, Berlinben 300 ezer, és Párizsban is 150 ezer honfitársunk tengeti napjait. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy Londont sikerült a plakáton Észak-Angliába „áthelyezni”, Berlin nagyjából Párizstól egy picit délre található, biztos ezért van, hogy Párizst magát egészen Madridig „szorította le” dél felé. A vaktérképes feladatok bizonyára nem voltak Bolyán képviselőjelölt kedvencei középiskolában.

Problémás helyek
©

Fidesz a Fidesz ellen

Piliscsabán más miatt kapkodhatják a fejüket a városlakók: ez az a város, ahol a Fidesz akarja leváltani a Fideszt. Történt ugyanis, hogy a várost eddig irányító fideszes polgármester, Gáspár Csaba valamiért kiesett a pikszisből. Az okokkal a városvezető sincs tisztában, a kormánypártra egyébként is jellemző empátiával, telefonon közölte vele Pesti Imre választókerületi elnök, hogy nem indítják. Helyette Farkas András lett a kormánypárt jelöltje. Gáspár azonban nem hagyta annyiban, és elindult függetlenként, eddigi csapata azonban kitart mellette. Érdekes módon abba beleegyezett a pártközpont, hogy az egyéni képviselőjelöltek továbbra is pártszínekben induljanak, így Gáspár és Farkas mögött is egy „narancs-csapat” áll, a riválisok kampányanyagán pedig egyaránt a Fidesz logója virít.

Nem árt odafigyelni a választási plakátokra Erzsébetvárosban is, ahol valóságos plakátháború, sőt „plakátvandalizmus” dúl. A Népszava szerint emiatt már rendőrségi feljelentés is történt, Farkas Ferenc, a baloldali összefogás jelöltje tette, miután az ellenzéki indulók plakátjain a jelöltek vezetéknevét ismeretlenek „Hunvald” felirattal ragasztották át, nyilván arra utalva, hogy az illetők valamilyen kapcsolatban állnak a kerületi ingatlanpanamákba belebukott egykori MSZP-s polgármesterrel, Hunvald Györggyel.

Magyarországon választás persze nemcsak bemutatkozó, érzelmes kampányvideók, hanem krumpliosztás nélkül sem lehet – tudja ezt Ughy Attila, a Fidesz XVIII. kerületi polgármesterjelöltje. A képviselő így arra utasította az önkormányzatot, hogy közpénzből rendeljenek krumplit 15 millió forint értékben. A biztonság kedvéért persze egy megbízható, fideszes párttárstól, akinek fideszes e-mail címe is van, amire az önkormányzat elküldte a megrendelést – az esetről beszámoló RTL Klub szerint. Az önkormányzatot pedig arra utasították, hogy azonnal teljesítse is a kifizetést.

Szocialisták által ''fideszesített'' útpadka Gyöngyösön
©

A végére ismét jöjjön egy igazi gyöngyszem: a nagyrédei Szabó László valószínűleg tökéletesen tisztában van vele, hogy az elmúlt években a kormány nagyjából minden fontos hatáskört elvett az önkormányzatoktól, és a polgármesterektől: miért is ne ígérhetne ezek után tét nélkül akármit? A választási cukiságokat nagy szorgalommal gyűjtő Cink közölte is teljes terjedelmében a rotációs kapán, rettenthetetlen arckifejezéssel pózoló Szabó László ígéretlistáját. Csak néhány ezek közül: új játszóterek, „amelyek funkcionálisan működni fognak”; 30 ezer forintos támogatás a fiatal pároknak, ha vállalják, hogy esküvő után a templomból gyalog sétálnak keresztül a városon valamelyik szórakozóhelyig; „legalább egy nagyrédei gyereknek Eb-, vb-címet kell szereznie, de az olimpiára kijutás a legfőbb álom a következő tíz évben”. Emellett webkamerák a templomba, a focipályára, hogy az érdeklődők mindent lássanak.

És még mindig van csaknem egy hónap a választásokig, a kampány minden bizonnyal csak ezután fog felpörögni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya