szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Liberális Párt (MLP) a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordul, ha a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje nem távolíttatja el plakátjait, amelyeken Budapest címere szerepel - jelentette be a párt főpolgármester-jelöltje pénteken Budapesten.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatóján azt mondta: ha valakinek, hát Tarlós István főpolgármesternek tudnia kellene, hogy 1994 óta hatályos a Fővárosi Közgyűlés rendelete, amely Budapest címerének használatát szabályozza. Abból kiderül, hogy politikai pártok "még csak engedélyt sem kérhetnek arra", hogy használhassák a címert plakátjaikon - tette hozzá.

Az MLP főpolgármester-jelöltje csütörtökön már felszólította Tarlós Istvánt, hogy távolíttassa el a "jogsértő plakátokat". Közölte: ha ez nem történik meg pénteken, a Liberálisok az NVB-hez fordulnak panasszal. Álláspontja szerint ez sérti a választási törvénynek a jelölőszervezetek esélyegyenlőségére vonatkozó szabályait, következésképpen a választás tisztaságát is.

Bodnár Zoltán arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban számos helyről - mint mondta, leginkább az Együtt-PM részéről - próbálnak nyomást gyakorolni az MLP jelöltjeire, hogy lépjenek vissza. Leszögezte: a Liberálisok a kampány megindulása előtt nyitottak voltak a megállapodásokra, több helyen össze is fogtak "a többi baloldali ellenzéki párttal", de a kampány elindult, és nincs semmi okuk arra, hogy bárhol visszalépjenek.

Szeneczey Balázs, Tarlós kampányvezetője közölte, Tarlós Istvánt nemcsak jogszabályi, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megilleti a fővárosi címer használatának joga, mert a fővárosi rendeletek nem szűkítik, csupán szabályozzák a címer és az egyéb jelképek használatát, mindemellett az a jogértelmezés, mely szerint Budapest jelképeit jogi személyek, magánszemélyek és gazdasági társaságok használhatják, ha erre engedélyt kapnak, nem pontos megfogalmazás, csupán hellyel-közel követi a rendeletek szóhasználatát. 

"Nem értem, hogy a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje jogász végzettsége és sok éves jogászi gyakorlata ellenére, miért zárja ki e körből - sajátos jogértelmezése alapján - önkényesen a politikai pártokat, ha ezt sem a pártok működéséről szóló, sem a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény nem teszi meg" írta, hozzátéve, a két jogszabály kimondja, hogy a párt jogi személy, s mint ilyen, kérheti a címer használatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett