szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Balatoni Mónika egy konferencián arról beszélt, hogy a nyugatiak kevésbé érthetik, mekkora kincs a szabadság, mint a magyarok. A külügy államtitkára Szijjártó Péter frissen kinevezett miniszter Obamának szóló szavait visszhangozta egy konferencián.

A magyarok tudják, hogy a szabadság nem magától értetődő, hiszen már sokszor megharcoltak érte a történelmük során; a magyarok a szabadság népe, "a szabadságot és a demokráciát tőlünk nem kell védeni" – mondta Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára egy Európáról szóló csütörtöki nemzetközi konferencián Budapesten.

Úgy látszik, most ez az üzenet a külügynél, ugyanis a frissen kivenezett miniszter, Szijjártó Péter is ezzel válaszolt szerdán Barack Obama amerikai elnöknek, aki nyilatkozatában Magyarországot is az elrettentő példák között említette a civil szervezettekkel való bánásmód tekintetében. 

Balatoni Monika előadásában kiemelte, hogy Magyarország már többször definiálta az alapértékeket, amelyek mellett kiáll, ugyanis már Szent István is a kereszténység mellett tette le a voksát, és a magyarok szabadság melletti kiállása kétszer is újraírta a történelmet a 20. században. Az államtitkár szerint az is idetartozik, hogy Magyarország az EU biztosi posztjára Navracsics Tibor korábbi külgazdasági és külügyminisztert jelöli, akinek európai elköteleződése – mint mondta – széles körben ismert.

A magyarok – mondta Balatoni Mónika – vágytak a szabadságra és irigyelték a nyugat-európaiakat, hogy egy történelmileg szerencsésebb adottságokkal rendelkező ország  polgárai lehetnek, és a szabadág természetes nekik. Az államtitkár logikája szerint éppen ezért ők – a nyugatiak – kevésbé érthetik, hogy mekkora kincs a szabadság.

Balatoni Monika szerint "sokszor nem értjük, hogy a nyugat-európai nemzetek miért nem értenek meg minket". Mint mondta, Európában szükség van a toleranciára, hogy az európai népek egymás mellett békében éljenek, felfedezve és elismerve a sokszínűség értékét. Az államtitkár szerint sokszor úgy tűnik, mintha Európa csak szavakban lenne befogadó és sokszínű, a tettekben és a döntéshozatalban kevésbé, mintha csak egyfajta sokszínűség létezne, amelybe a közép-európaiak nehezen férnek bele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái

Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól