szerző:
MTI

Falus Ferenc visszalépése nem módosította érdemben az önkormányzati választások esélyeit, de megmutatta, hogy a baloldal nem tud úrrá lenni korábbi hibáin - állapították meg az MTI által kedden megkérdezett elemzők. Továbbra is szinte biztosra veszik Tarlós István jelenlegi főpolgármester újraválasztását, valamint azt valószínűsítik, hogy az átlagosnál kisebb lesz fővárosi részvétel az október 12-i önkormányzati választáson.

Falus Ferenc, az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje, akit az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) is támogatott, hétfőn jelentette be visszalépését. A DK és az Együtt Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltje mögé állt be, őt a PM nem támogatja, míg az MSZP nem tudott egységes álláspontot kialakítani.

László Róbert, a Political Capital (PC) választási szakértője szerint a főpolgármester-választás kimenetelét érdemben nem befolyásolja, hogy kettővel csökkent a jelöltek száma, ugyanis továbbra is Tarlós István a favorit. Az egymásban sem bízó MSZP, DK, Együtt és PM már jó ideje csak egy szűk szavazótábor felosztásán verseng, a nem elkötelezett választókat pedig inkább csak taszítaniuk sikerült - fogalmazott a PC munkatársa. Hozzátette: bár bizonyosan vannak választók, akik szemében Bokros Lajos hiteles politikai szereplő, a visszalépések után pedig reális esélyt is látnak a győzelmére, ennél sokkal több olyan elégedetlen választó lehet, akit távol tarthat a választástól az, hogy az ellenzéki pártok az utolsó két hétben is csak egymással vannak elfoglalva.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője úgy látja, a baloldal láthatóan feladta a főpolgármester-jelölti versenyt. Kiemelte, hogy Bokros Lajos támogatása korántsem egységes, tudatos stratégia része, sokkal inkább kármentés. Ezzel ugyanis elmarad a megméretés, elkerülhető az esetleges kínos harmadik hely megszerzése a baloldalnak - fogalmaz a Nézőpont Intézet munkatársa. Szerinte Tarlós István előnye behozhatatlannak látszik, a Falus Ferenc és Bokros Lajos mögötti támogatás ráadásul nem adódik össze automatikusan, sőt potenciális szavazóik egy része most akár az LMP vagy a liberális párt felé is orientálódhat.

Szomszéd Orsolya úgy véli, a baloldali erők a kerületi versenyre fókuszálnak azzal, hogy lemondanak a főpolgármesteri poszt megszerzéséről. Itt az eredményeket a helyi kampányok még nagymértékben befolyásolhatják, összességében azonban nagy esélyt szalasztott el a baloldal Budapesten, pedig visszaszerzésében korábban komolyan reménykedtek.

A PC elemzője szerint a baloldali ellenzék újra régi hibájába esett: a hatalmon lévők elleni aktív kampány helyett ugyanis a belső ügyeik kötötték le az energiáikat. László Róbert kiemelte a szocialistákat, akik most egy egyszerű eldöntendő kérdésre nem tudnak egyértelmű választ adni. Az MSZP így aligha remélheti, hogy bármire is felhatalmazzák a választók - vélekedett.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az MSZP leginkább már túl akar lenni ezen a választáson, hiszen belső okokból nincs abban az állapotban, hogy komoly választási reményei legyenek, magára kell koncentrálnia. Azaz a DK-n kívül minden baloldali erő láthatóan már saját magát építené, szabadulna a dicstelen összefogás témájától, de Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ezt nem hagyja - hangsúlyozta Szomszéd Orsolya. Hozzátette, mivel a többi pártban nincs irányítani képes, erőskezű vezető, így a DK vezetője próbálja újra és újra diktálni a tempót, napirenden tartva az uniópárt gondolatát, ami egy kudarcos választás után jó hivatkozási alap lesz számára.

László Róbert azt valószínűsíti, hogy minden korábbinál alacsonyabb részvétel mellett zajlik majd a budapesti választás. Megjegyezte továbbá, hogy a választás utáni három és fél évben várhatóan még több, most még rejtett feszültség is a felszínre törhet a baloldalon, így aligha éri meg minden jelenlegi formáció a következő parlamenti voksolást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Hamiltoné a pole pozíció

Hamiltoné a pole pozíció

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással