szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálatot indítottak az újszentiváni postásnő ellen, aki nyilatkozott az Átlátszó.hu-nak a Csongrád megyei falu állítólagos fantomlakóival kapcsolatban. Több forrás szerint olyan szerbekről van szó, akik csak azért tették le a magyar állampolgársági esküt, hogy ezzel uniós állampolgársághoz jussanak. A helyi polgárőrség vezetője sem járt jól: a nyilatkozat után a polgármester etikai eljárást kezdeményezett ellene az Országos Polgárőr Szövetségénél egy 2007-es sörpad ügyében.

Az Átlátszó.hu munkatársai néhány nappal a tavaszi parlamenti választás előtt jártak a szerb határ közelében lévő Újszentivánon. Két forrás azt állította nekik, hogy a falunak több száz fantomlakója van, akik ilyen trükkel szereztek uniós állampolgárságot. Egy részük még annyira sem tud magyarul, hogy a papírok kitöltéséhez ne lenne  szükségük tolmácsra. Állítólag az újszentivániak nagy része tud a csalásról, de falaznak a polgármesternek – derült ki akkor.

A helyi postásnő viszont megtörte a csendet: egy falubeli asszonyt emlegetett, aki csúnyán beszélt vele, mert az ő címére hordta ki a fantomlakóknak érkezett hivatalos leveleket – és mindezt kamera előtt is vállalta.

A helyi közmunkások ügyével kapcsolatban ugyancsak szűkszavúak voltak a helyiek, volt, aki azért, mert bízott benne, hogy visszaveszik majd dolgozni. Aki viszont meg mert szólalni, bukta a munkát – derül ki a cikkből.

A postásnő állása megmaradt ugyan, de később vizsgálatot indítottak ellene. Emellett az önkormányzat évekre visszamenőleg többmilliós adót vetett ki rá egy olyan ingatlan miatt, amelyik után eddig nem kellett adóznia.

A helyi polgárőrség vezetője a tavaszi riportnál kalauzolta az Átlátszó.hu munkatársait. Vele szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett az Országos Polgárőr Szövetségnél egy 2007-es falunap alkalmával eltűnt és később megkerült sörpad miatt a polgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt