szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Közterületen való italozásért, koldulásért, de még az utcán történő gyalogos átkelésért is ítéltek többnapos, illetve -hetes szabálysértési elzárásra embereket. Többségüket azért, mert nem tudták kifizetni a szabálysértési bírságot. A Magyar Helsinki Bizottság minap nyilvánosságra hozott jelentése egyszerre abszurd és szomorú példákkal illusztrálja, hogy milyen anomáliákkal működik a szabálysértési elzárás intézménye Magyarországon.

Öt napot töltött szabálysértési elzárásban a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézetben (bv) az a 15 éves lány, aki társaival együtt 1 800 forint értékben lopott egy áruházból különböző dolgokat. A szirmabesenyői bv-ben is volt olyan fogvatartott, aki azért kapott 7 napos szabálysértési elzárást, mert a rend őrei guberáláson kapták. Miután a 14 ezres bírságot nem tudta megfizetni, ezért kénytelen volt bevonulni a börtönbe. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a szabálysértési elzárás sokszor nem csak felesleges, hanem visszatartó ereje sincs, ráadásul költséges is – derül ki a civil jogvédő szervezet szeptember 26-án kelt jelentéséből

Nem tudják kifizetni a bírságot

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai tavaly a szirmabesenyői, idén a pálhalmai bv-ben vizsgálódtak, és meglepően hasonló eredményre jutottak. Pálhalmán volt olyan elzárásra ítélt, aki trágárságokat kiabált a rendőröknek, és kapott 18 napot, más pedig közterületen való italozásért került a rács mögé húsz napra. Jellemzően nem tudják kifizetni a szabálysértési bírságot, és ezért kell bemenniük "leülni" a büntetést. Az abszurd történetekből nincs hiány: egy asszony kiabált a postamesterrel, ami miatt negyvenezer forintot kellett volna bírságként fizetni – de inkább leülte.

Pálhalmán kifejezetten nőket kérdeztek idén júnisuban, akik szabálysértési elzárásban voltak bent, többségük tiltott prostitúció miatt ült. De rajtuk kívül volt, akit lopás, koldulás, közterületen való alkoholfogyasztás és garázdaság miatt zártak el. Többségük azért kapta a szabálysértési elzárást, mert a pénzbírságot nem tudta vagy nem akarta megfizetni, de persze akadtak olyan esetek is, amikor a bíró azonnal elzárást szabott ki. A megkérdezettek túlnyomó része nem először töltött elzárást – szerepel az MHB jelentésében.

Embertelen és sokba kerül az államnak

A fiatalkorúakkal, a kiszolgáltatott és nehéz helyzetben lévőkkel – főleg prostituáltakkal és hajléktalanokkal – szembeni szabálysértési elzárás az MHB szerint semmilyen legitim és ésszerű büntetőpolitikai célt nem szolgál. Az szerintük nem csak embertelen, hanem visszatartó ereje sincs, és még pazarló is. Az adófizetőknek ugyanis napi 8-10 ezer forintjába kerül egy szabálysértési elzárásban lévő ellátása.

Az MHB szerint a büntetés-végrehajtás nincs is arra berendezkedve, hogy olyan elítélteket fogadjon nagy létszámban, akik inkább szociális okokból kerülnek be, és a szociálpolitikának kellene gondoskodnia róluk. A fiatalkorúak szabálysértési elzárása ráadásul nemzetközi jogot sért: ellentétes az ENSZ Gyermekjogi Egyezménnyel, mely szerint fiatalkorúak esetében a büntető igazságszolgáltatásnak kerülnie kell a megtorló megközelítést, és a fogva tartás csak végső eszköz lehet. (A jogvédő szervezet Facebook-oldalán további részletek és esetek olvashatók.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző