szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Debrecenbe kell majd járnia tárgyalásokra a vesztegetéssel vádolt Vizoviczki Lászlónak és társainak, illetve védőiknek, miután az Országos Bírósági Hivatal elnöke az ottani katonai tanácsot rendelte ki annak lefolytatására – közölte a hvg.hu megkeresésére a Fővárosi Törvényszék szóvivője, Póta Péter.

Mintegy két hónapja emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben. Az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be. Ismert, hogy ezekben a főügyészség korrupció elleni ügyek osztályán rendőrök és a NAV munkatársainak bevonásával alakult nyomozócsoport 2012. február óta széles körben folytatott nyomozást a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján.

A két vádpont egyike szerint Vizoviczki több volt rendőri vezetővel együtt vesztegetést követett el egyéb bűntettek mellett. A 22 vádlott közül kilencen bűnszervezetet alkottak. Ezen társaság tagjainak kell majd állandóan Debrecenbe utaznia a tárgyalásokra, miután az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde döntése alapján ott lesz a legjobb helyen az eljárás bírósági szakaszának lefolytatása.

A Vizó-ügy másik szála a költségvetési csalás, amelyet a KNYF közleménye alapján az éjszakai élet egykori császára 32 társával hajtott végre mégpedig bűnszervezetben, üzletszerűen és különösen nagy vagyoni hátrányt okozva. A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére, a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki – jegyezte meg az ügyészség. A vádlottak között 7 volt rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő található.

A fővárosi helyett vidéki bíróságok

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódása miatt a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa lenne az illetékes Vizoviczkiék büntetőügyében, de az Országos Bírósági Hivatal elnöke élt azzal a lehetőséggel, hogy az ügyet másik város ítészéhez utalja, így került az ügy Debrecenbe. Emlékezetes, a BKV-pert, a volt főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós és társai büntetőügyét Handó Tünde kijelöléssel Kecskemétre helyezte át. Ez alapján 2012. június 13-án kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa. A kémügyet, amelyben Szilvásy György egykori titokminiszter és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (ma Alkotmányvédelmi Hivatal) korábbi főnöke is érintett volt, a Debrecenben Törvényszék Katonai Tanácsa tárgyalta, amelyhez most a vesztegetési szál is kerül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Vádat emeltek Vizoviczki ügyeiben 331 bűncselekmény miatt

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben - derül ki a főügyész csütörtöki közleményéből. Keresztes Imre azt írta, "az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be V. László és társai ügyeiben".

MTI Itthon

Előzetes letartóztatásba került Vizoviczki László

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság a korábban több budapesti szórakozóhely üzemeltetésében is érdekelt és azokkal összefüggésben korrupciós bűncselekményekkel meggyanúsított Vizoviczki Lászlót, akit pénteken vett őrizetbe az ügyészség.

9,8 millió fő alá esett Magyarország népessége

9,8 millió fő alá esett Magyarország népessége

Egy igenen múlik az evangélikusok új megállapodása a kormánnyal

Egy igenen múlik az evangélikusok új megállapodása a kormánnyal

A világ tőzsdéi is áldozatául estek a koronavírusnak

A világ tőzsdéi is áldozatául estek a koronavírusnak