szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gőgös Zoltánnak adta ki a Botka László lemondásával megüresedő országgyűlési mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén.

Botka László áprilisban az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP közös országos listájáról szerzett parlamenti mandátumot. A politikust október 12-én ismét megválasztották Szeged polgármesterévé, az új összeférhetetlenségi szabályok szerint azonban parlamenti képviselő nem lehet egyúttal polgármester is, ezért Botka László múlt héten csütörtökön lemondott az országos listán szerzett parlamenti mandátumáról.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint, ha egy országos listán mandátumhoz jutott képviselő lemond, a mandátumot - az országos listán eredetileg szereplő jelöltek közül - a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

Az MSZP választmánya szombaton úgy döntött, hogy a Botka László lemondása miatt megüresedő parlamenti helyet Gőgös Zoltánnak, a párt elnökhelyettesének kéri kiadni. Gőgös Zoltán áprilisban az országos listán a 44. helyen szerepelt.

Az NVB szerdán határozatot hozott arról, hogy a jelölőszervezet kérésének megfelelően a mandátumot Gőgös Zoltánnak adja ki.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg