szerző:
hvg.hu

Hiába jelentette be a miniszterelnök péntek reggel az internetadó tervezetének visszavonását, este is tüntetők gyülekeztek Budapest belvárosában. A szervezők bejelentése szerint Orbán Viktor meghátrált ugyan, de továbbra sem hiszik, hogy tényleg visszavonta a netadót, mivel az még benne van az érintett törvényjavaslatban. Vasárnap több tízezren demonstráltak a fővárosban az új teher ellen, kedden pedig egyes becslések szerint százezren is felvonulhattak. Péntek este újra a József nádor térre hívták az embereket, de most fél 7 után véget ért a tüntetés, és bulizni küldték a szervezők az embereket.

A vasárnapi és a keddi nagy tüntetés után újabbat terveztek az internetadó elleni tiltakozás szervezői, végül sem szerdán, sem csütörtökön nem volt semmilyen megmozdulás.

Vasárnap a Hősök terénél ért véget a menet, majd a Fidesz közelben lévő székházát számítógépes kacatokkal dobálták meg tüntetők, illetve meg is rongálták. A rendőrök hat embert vittek be. Később mindenkit elengedtek, és végül öt embert állítanak közülük bíróság elé. Egyikük, egy tatabányia férif ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Kedden ismét a József nádor térről indult a menet, és a körúton, illetve az Erzsébet hídon át vonultak a demonstrálók az Alagútnál lévő nullás kilométerkőhöz – utóbbi szimbolizálta, hogy felhívásuk szerint 0 forintnak kell lennie a netadónak. A tömeg egy része a Kossuth térre ment tovább, ahol MSZP-s képviselők uniós zászlót lengettek ki az Országház egyik ablakán. A tüntetők itt farkasszemet néztek egy ideig a rendőrökkel, de rendbontás nem volt.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy ebben a formában szerinte nem lehet bevezetni az internetadót, az adótörvény-tervezetet módosítani kell, és január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről.

Délelőtt már az is kiderült, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője felel majd az internettel kapcsolatos nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért.

Deutsch Tamás az Indexnek azt mondta: reggel hallotta a rádióban Orbán bejelentését, majd körülbelül 40 percre rá megszólalt a telefonja. A kormányfő hívta, felkérte a feladatra, amire azonnal igent mondott.

Az újabb, péntek esti tüntetés szervezői a Facebookon azt írták: „Orbán Viktor beismerte ugyan, hogy nem képviseli a többséget, de egy trükkös 'konzultációval' még mindig nyitva hagyta a lehetőséget, hogy bevezesse az internetadót. Ezt nem hagyhatjuk. Garanciát akarunk, hogy tényleg visszavonják ezt. Legyünk ma is sokan 18 órakor a József nádor téren”.

Megint megtelt a tér

Az ATV Híradójában mutatott élő képek szerint már 18 óra előtt gyülekeztek az emberek a József nádor téren, akkor körülbelül pár százan lehettek. A Facebookon előzetesen ötezer ember jelezte részvételét – hangzott el a hírműsorban.

„Viktor! Az extra profitot Felcsúton megtalálod”, „Delete, Viktor”, „www.mutyiviktor.hu” – a hvg.hu tudósítója ilyen feliratú transzparenseket látott a tömegben, valamint uniós és norvég zászlót is. 18 óra után pár perccel a tér nagyjából félig volt, később pedig gyakorlatilag megtelt. Rendőröket most is kivezényeltek, a nemzetgazdasági tárca bejárata mellett alkottak sorfalat.

Az atv.hu tudósítása szerint a Hír TV munkatársaira most is biztonsági őr vigyázott, miután a korábbi demonstrációkon inzultálták a televízió munkatársait.

Hahó, Orbán Viktor, a nemzeti konzutláció megtörtént!

Gulyás Balázs, a tüntetés fő szervezője negyed 7 után pár perccel szólalt fel a színpadon. Azt mondta: Orbán Viktor most először életében kénytelen volt beismerni, hogy a többség nem támogatja az adóját. A tömeg erre skandálni kezdte, hogy "mondjon le!".

Füzessi Károly, a Humán Platform képviseletében arról beszélt a tömegnek: közös sikerük, hogy nem lesz netadó, végre újra büszkék lehetnek magukra, de itt még nincs vége a feladatnak. Hahó, Orbán Viktor, a nemzeti konzultáció megtörtént! – fogalmazott. A magyarok semmi olyan adót nem akarnak megfizetni ugyanis, amit azért akarnak kivetni rájuk, mert "a korrupt adóhatóság és a rossz nemzetgazdaság bevételekre akar szert tenni".

Füzessi szerint a tüntetők rajta tartják a szemüket a költségvetésen, és tesznek az ellen, hogy Magyarország a 4 millió szegény országa legyen.

A beszéd után a tömeg elénekelte a Himnuszt, és a szervezők bejelentették, hogy a tüntetésnek vége van, bulizni küldték az embereket. A tömeg elindult kifelé a térről.

Budapest mellett Szegeden és Pécsen demonstráltak péntek este: a baranyai megyeszékhelyen néhány tucatnyian voltak a Széchenyi téren, Szegeden a Klauzál tér körülbelül felét töltötték meg a tiltakozók, akik a kormány távozását követelték – derül ki az MTI tudósításából.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson

Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Újabb piacon jelent meg Mészáros, a felcsúti milliárdos

Újabb piacon jelent meg Mészáros, a felcsúti milliárdos

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél