szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sajtóhírek szerint kizárt két joghallgatót, egyben HÖK-vezetőt az ELTE a tavalyi gólyatáborban történt nemi erőszakkal összefüggésben. Ez az az ügy, amelyről csak azután mert a sértett lány beszámolni, hogy idén tanévkezdéskor az ELTE tanítóképzőjének gólyatáborában is megerőszakoltak egy lányt.

Két hallgatót kizártak az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karáról az intézmény tavalyi gólyatáborában történt erőszakos cselekmények miatt - értesült a Hír24 és a nol.hu kedden. Hack Péter, az Állam- és Jogtudományi Kar fegyelmi bizottságának elnöke kedd este az MTI-nek nem cáfolta az értesülést, de többet nem mondott, arra hivatkozva, hogy nincs felhatalmazva a nyilatkozatra. Az értesülésekről az MTI kérdezte az egyetem vezetését, hivatalos tájékoztatást szerdára ígértek.

A portálok szerint a dékán által létrehozott fegyelmi bizottság kedden a hallgatói önkormányzat két vezetőjét zárta ki. Több más hallgatóval szemben is szankciókat alkalmazott a testület: a Hír24 úgy tudja, hogy egy hallgató jogviszonyát egy évre felfüggesztette, egy hallgatót megrovásban részesített, két hallgatót pedig felmentett a testület. A nol.hu ugyanakkor úgy értesült, hogy egy diákkal szemben szüntették meg az eljárást, míg hárman megrovást, illetve egyéves felfüggesztést kaptak. 

Az ELTE rektora először szeptember közepén indított fegyelmi eljárásokat a tanítóképző és a jogi kar idei gólyatáborában történtek miatt. Előbbi fegyelmi eljárásai még zajlanak, utóbbi már lezárult, és három hallgatót két félévre, egy hallgatót pedig egy félévre eltiltottak tanulmányaik folytatásától az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán lefolytatott fegyelmi eljárásban.  

A tavalyi jogi gólyatáborban történtek kapcsán szexuális erőszak és kábítószer birtoklása bűntettének gyanúja miatt október 3-án tett feljelentést az ELTE jogi karának dékánja. Király Miklós intézkedett arról is, hogy fegyelmi eljárás induljon a hallgatói önkormányzat azon vezetői ellen, akik jelen voltak a tavalyi gólyatáborban, tudomással bírtak erről, nem tájékoztatták a cselekményről a rendőrséget, valamint a kari vezetést. 

A sonline.hu Somogy megyei hírportál augusztus 31-én írt arról, hogy két nappal korábban megerőszakoltak egy lányt egy fonyódligeti gólyatáborban. Később kiderült, hogy az ELTE tanító- és óvóképző kar táborában történt az erőszak. Az ELTE vezetése ezután közölte, hogy az idei jogász gólyatábor szervezői az egyetem "normáival élesen szembenálló rigmusokat használtak az elsőéveseknek szervezett rendezvényeken, ezzel súlyosan vétettek az egyetem normái és a gólyatáborok valós céljai ellen". E két táborral kapcsolatban rendelt el vizsgálatot az egyetem rektora.  

Az Index október 1-jén megjelent cikkében az áldozat, egy egyetemi hallgató lány számolt be egy fővárosi jogi kar gólyatáborában 2013-ban elkövetett és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról. Ez az eset az ELTE jogi karának 2013-as gólyatáborában történt, az ezzel kapcsolatos kari vizsgálat zárult le kedden a sajtóértesülések szerint. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból