szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jobboldali publicista 2012 februárjában, az Echo TV-ben illette a fenti szavakkal Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti EP-képviselőt. Lunacek első fokon pert nyert magyar krikusa ellen becsületsértés miatt. Lunacek azzal vívta ki Bayer haragját, hogy a publicista szerint antiszemitának nevezte a Békemenet résztvevőit.

Első fokon pert nyert Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő a Bayer Zsolt újságíró ellen indított becsületsértési ügyben kedden - közölte szerdán az EP zöldpárti frakciója.

A közlemény idézte Ulrike Lunaceket, aki szerint "a magyar igazságszolgáltatás lépéseket tett Bayer becsületsértő megnyilvánulásai ellen", egyúttal tudatta, hogy a zöldek aggodalmukat fejezték ki az alapjogok magyarországi erodálása, a jobboldali populizmus, a kisebbségek elleni hadjáratok és azok miatt, akik támogatják őket.

©

A közlemény szerint a keddi ítélet apró, de jelképértékű fejlemény ezen a téren. A "bíróság bebizonyította, hogy az ilyen sértő magatartás nem marad következmények nélkül" - idézi a frakció közleménye a politikust.

Bayer Zsolt 2012 februárjában, az Echo TV Korrektúra című műsorában "ótvar, hazug idiótának" nevezte Lunaceket, hozzátéve, hogy amit a politikus mond, az "egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából". A következő héten Bayer a műsorban megkövette Ulrike Lunaceket, mondván: csúnya és illetlen szavakkal illette a politikust. Ugyanakkor azt is kérte, hogy a politikus is vonja vissza nyilatkozatát, azt az "aljas hazugságot", miszerint a Békemenet résztvevői antiszemiták volnának. Bayer Zsolt azt mondta, emiatt fogalmazta meg az éles hangvételű, személyeskedő bírálatot. 

Az osztrák politikus elsőként az Echo TV-nél tett panaszt, majd a médiahatósághoz fordult, amely joghatóság hiányában elutasította az ügyet. A médiatanács döntését a bíróság is megerősítette. Ulrike Lunacek ezután polgári pert indított Bayer Zsolt ellen. A zöldek közleménye szerint a bíróság első fokon 500 ezer forint megfizetésére kötelezte az újságírót.

Az MTI szerda este többször kereste Bayer Zsoltot, de nem érte el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje