szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Terrorelhárítási Központ (TEK) átadta a holland hatóságoknak azt a 16 éves holland lányt, aki múlt hónapban Magyarországon keresztül akart eljutni Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon.

Átadta a holland hatóságoknak a TEK azt a 16 éves holland lányt, aki október végén Magyarországon keresztül próbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz – írta közleményében a TEK. Azonosítása után a TEK biztonságos helyen őrizte a lányt, mielőtt átadták volna.

A Budapest–Belgrád nemzetközi vasútvonalon Szíriába tartó holland lányt október 29-én a kelebiai határszakaszon tartóztatták fel egy rendőri intézkedés során. A fiatalkorú a kilépéskor a testvére nevére kiállított, hamis okmányokkal próbálta igazolni magát – közölte a TEK.

Az adatok pontosítása során kiderült, hogy a 16 éves lányt a holland hatóságok eltűntként keresik, és körözési adatai közt az Iszlám Államhoz való csatlakozás gyanúját is feltüntették. A kiemelt biztonsági kockázat miatt a TEK a fiatalkorú személyt azonnal biztonságos helyre szállította és lefolytatta a szükséges vizsgálatokat. 

A TEK által végzett adatgyűjtés során kiderült, hogy a marokkói származású lány az elmúlt időszakban folyamatosan olyan közösségi oldalakon lógott, melyeket a szélsőséges iszlamisták propaganda és toborzási céllal üzemeltetnek. A lány közösségi kapcsolatait elemezve világossá vált, hogy olyanokkal is sikerült kapcsolatba lépnie, akik segítségére lehettek volna a kiutazásban, majd később a terrorszervezethez való csatlakozásban.

A virtuális kapcsolati hálója alapján feltételezhető, hogy a fiatalkorú lány az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai nagyvárosok egyikében található, úgynevezett női központban kívánt letelepedni, és kész lett volna fegyveres harcot folytatni, illetve terrorcselekményeket elkövetni.

Kedden a TEK a vizsgálat során felderített információkat és az elfogott lányt is átadta a holland rendőrség hazánkba érkezett képviselőinek. A TEK továbbra is szorosan együttműködik az uniós társszervekkel annak érdekében, hogy Európából az Iszlám Államhoz csatlakozni kívánó személyek mozgását megakadályozza és hatékonyan ellenőrizze - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők