szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korrupció iránti zéró toleranciáról hosszú évek óta tárgyal az USA a magyar kormánnyal, szó volt konkrét ügyekről, információkról is, amelyek köztisztviselők érintettségét bizonyították, a magyar kormány kapott olyan információt, ami alapján el tudott volna járni, ha akar - mondta André Goodfriend amerikai ügyvivő a Népszabadságnak adott interjújában. Megismételte, a kitiltással érintett hatok száma még változhat, illetve a kitiltottak száma már változhatott is, de nem a 7750-es elnöki proklamáció alapján.

Magyarországnak és az USA-nak a jelenlegi ügyben az a közös érdeke, hogy ne legyenek olyan köztisztviselők, akiknek közük van a korrupcióhoz - mondta André Goodfriend a Népszabadságnak.

Azt mondta, a korrupció iránti zéró toleranciáról hosszú évek óta tárgyaltak a magyar kormánnyal, szó volt konkrét ügyekről, információkról, amelyek köztisztviselők érintettségét bizonyították. Szerinte nem újdonság, hogy a magyar kormány kapott olyan információt, amelynek alapján el tudott volna járni, ha akart volna.

"Sok mindenről, amit ma a sajtóban olvashatunk, már évek óta szó volt. Annyi a fejlemény, hogy az információk értékelése során sikerült megállapítanunk: néhány konkrét személy érintett" - mondta az ügyvivő. 

"Minden országban akadnak korrupt tisztségviselők. Magyarország csak annyiban különbözik, hogy nem hallunk felelősségre vonásról, nem látjuk, hogy bíróság elé állítanák a vétkeseket. Elmaradnak a más országokban általában szokásos lépések, amikor konkrét ügyekre derül fény" - tette hozzá.

©

Goodfriend arról is beszélt, a kitiltások ügyét nem akarták a médiában viszontlátni. "Mi egy szót sem szóltunk róla a sajtónak egészen addig, amíg a Napi Gazdaság elő nem állt a maga félrevezető változatával" - közölte. Hozzátette viszont, nem bánják, ha nyilvánosan is beszélhetnek azokról a dolgokról, amelyekről amúgy is tárgyalnak.

Az ügyvivő azt mondta, meglepődött, amikor látta, hogy az ügyet úgy torzították el, mintha a lépésük az amerikai cégek adóvizsgálatára való válaszcsapás lenne. "Első reakciónk csak annyi volt, hogy nem tudunk egyetlen ilyen vizsgálatról sem. Ennyiben is akartunk maradni. De tudtuk, mi lesz a következő kérdés, az, hogy miért nem engedünk be egyes kormánytisztviselőket az Egyesült Államokba. Úgyhogy rögtön arra is válaszoltunk" - tette hozzá.

Arról is beszélt, Magyarországon van korrupció, de vannak országok, ahol még gyakoribb. "Az a különbség, hogy másutt a kormányzat elismeri a korrupció létét, és fellép ellene. Letartóztatnak tisztviselőket, vádat emelnek, elítélnek korrupt személyeket. Itt ezt nem látjuk" - mondta.

Megismételte, hogy a kitiltással érintett hatok száma még változhat, illetve a kitiltottak száma már változhatott is, de nem a 7750-es elnöki proklamáció alapján. "Mindenféle okai lehetnek, ha valakit nem engedünk be. Akár az érintett hivatalos személyek száma is változhat, de nem ugyanabból az okból, mint a hatoknál" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: A Szent László kórházban a lélegeztetettek 50 százaléka lekerül a gépről

Müller Cecília: A Szent László kórházban a lélegeztetettek 50 százaléka lekerül a gépről

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot

Két helyen tört el a kerékpáros világbajnok keze, miután egy hirtelen fékező motorossal ütközött – videó

Két helyen tört el a kerékpáros világbajnok keze, miután egy hirtelen fékező motorossal ütközött – videó