szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ELTE jogi karának tavalyi gólyatáborában nemi erőszakot elkövető hallgatónak azóta sem szűnt meg a hallgatói jogviszonya, tudta meg a Népszabadság. Az ügyet eltussoló idősebb hallgatókat viszont elmeszelte a Hack Péter által vezetett fegyelmi bizottság, mert az eltussolás nem évült még el az iskolai fegyelmi szempontjából.

Az ELTE jogi karának fegyelmi bizottsága nem vonta felelősségre azt a hallgatót, aki a tavalyi gólyatáborban szexuális erőszakot követett el egyik hallgatótársa ellen, mivel a bűntett fegyelmi szempontból már elévült – írja a Népszabadság csütörtöki száma. Amíg a rendőrség meg nem gyanúsítja vagy, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli az erőszaktevő hallgatót, addig ő zavartalanul folytathatja tanulmányait az ELTE ÁJK Jogi karán.

Az ügy eltussolásában résztvevő hat hallgató ellen azonban már eljárt a bizottság, mivel az ügy folyamatos elhallgatásával, amely során még az ELTE vezetősége előtt is titkolták az esetet, bűnük nem évült el. Hack Péter, a Fegyelmi bizottság elnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy az érintett hallgatók szándékosan elleplezték az esetet, pedig joghallgatóként tudniuk kellett volna, hogy az új Btk. szerint a szexuális erőszak azon esete, amikor az elkövető az áldozat védekezésre képtelen állapotát használja ki, hivatalból üldözendő.

A hat hallgató közül kettőt kizártak az intézményből, egyet két félévre eltiltottak a tanulmányai folytatásától, egy hallgató esetében megrovással éltek, az ötödik hallgató ellen indult fegyelmi eljárást pedig megszüntették. A hatodik „vádlott” esetében betegsége miatt csak később dönt a jogi kar Hallgatói Fegyelmi Bizottsága. A hat hallgató közül hárman az ELTE ÁJK HÖK vezetőségéhez tartoztak. Egyikük, Bubla Áron a Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint fellebbezett a döntés ellen.

Az Index október 1-jén megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be egy fővárosi jogi kar gólyatáborában 2013-ban elkövetett és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról. Az eset az ELTE jogi karának a gólyatáborában történt. Azután fordult az áldozat a nyilvánossághoz, hogy kiderült: idén augusztus 31-én is nemi erőszak történt egy gólyatáborban. Ez utóbbi eset a tanítóképzősök táborában történt, ahol egy fotós-szervező erőszakolt meg egy elsőéves hallgatót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését