szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem hagyja a magyar kormány dolgozni az Ökotárs Alapítványt, akkor Norvégia azt a pénzt sem fogja elutalni, amit egyébként a magyar kormány osztott szét eddig – mondta Tove Skarstein, Norvégia nagykövete az ATV Egyenes beszéd című szerda esti műsorában.

Interjút adott az ATV-nek Norvégia budapesti nagykövete, Tove Skarstein, a csaknem negyedórás beszélgetésben a Norvég Civil Alap pénzeinek elosztását felügyelő Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati hadjáratról beszéltek.

A nagykövetet elsőként arról is kérdezte a riporter Kálmán Olga, hogy értesültek-e ők is korrupciós ügyekről (ahogyan például amerikai kollégáik igen), de erre azt mondta, hogy nagyon kevés norvég vállalat működik Magyarországon, de ha norvég cégek vezetőit kérdeznénk, valószínűleg megerősítenék, hogy a korrupció valóban kihívás itthon.

©

Aztán rátértek arra, hogy miközben sajtóhírek szerint a Századvég nevű kormányközeli tanácsadócég is érintett lehetett az amerikaiak által feldobott korrupciós botrányban, ugyanez a Századvég volt az, amely korábban szeretett volna pályázni a Norvég Civil Alap pénzeinek kezelésére, de végül az Ökotárs kapta a megbízást. Azt mondja Skarstein, hogy úgy tudja, a magyar kormány nagyon szerette volna, hogy a pénzek elosztását a Századvég végezze, de nem rendelkeztek olyan pénzelosztási tapasztalattal, amely kellett volna, és túlságosan kormányközeliek voltak ahhoz, hogy független civil társaságnak tekintsék őket, ezért nem őket választották. Azt mondta a nagykövet, hogy azóta nem merült fel igényként, hogy a Századvéget szeretnék pénzosztó szerepben látni idehaza, és remélik, hogy az Ökotárs folytathatja a munkáját, hiszen velük szerződtek.

Arra a kérdésre, hogy miért utasították vissza Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ajánlatát, hogy tárgyaljanak az Ökotárs Alapítványt elmarasztaló Kehi-jelentésről, a nagykövet azt mondta, hogy azért nem, mert nem ismerik el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nyomozását, nem ismerik el a Kehi-jelentést. Nem hiteles, mivel először volt meg a végkövetkeztetés, és ehhez gyártották le a jelentést. Ezért nagyon szívesen találkozik a norvég kormány illetékese Brüsszelben, de a meglévő kereteken belül kell ennek történnie, és a meglévő megállapodás hatálya alatt. Vagyis nem kívánnak változtatásokat eszközölni a Kehi-jelentés alapján, amelyet nem ismernek el. Egyébként a saját, független brit cég által végzett vizsgálatuk is folyik, amelyet november végén zárnak le. Viszont megemlítette a nagykövet, hogy Lázár János a nyáron visszautasította, hogy telefonon tárgyaljon a norvég miniszterrel, így nem ez az első alkalom, hogy egy meghívás visszautasításra kerül.

A norvégek a kormány által szétosztott Norvég Alapok támogatását is felfüggesztették, és a nagykövet azt mondja, attól függ, hogy ezt a korlátozást feloldják-e, hogy megoldást találnak-e a konfliktusra, az Ökotárs folytathatja-e a munkáját. De ha a magyar kormányzat nem tud ezeknek megfelelni, akkor nem oldják fel a felfüggesztést, és 140 millió eurót veszít Magyarország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak