szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sem a honvédelmi, sem a nemzeti fejlesztési miniszter nem tud arról, hogy bárki is érintett lenne a tárcájánál vagy valamelyik hozzá tartozó háttérintézménynél az amerikai kitiltási botrányban – derül ki Seszták Miklós és Hende Csaba írásos válaszaiból, amelyeket az MSZP-s Mesterházy Attila kérdésére adtak.

Mesterházy Attila azt kérdezte a miniszterektől, hogy értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége beutazás korlátozásáról a tárcájuk vagy a hozzá tartozó háttérintézmények bármelyik kormányzati tisztségviselőjét.

Seszták Miklós és Hende Csaba válaszában is felhívják Mesterházy Attila figyelmét arra: az amerikai jogrend lehetőséget ad arra, hogy már bűncselekmény elkövetésének puszta gyanúja esetén is korlátozzák valaki beutazását. Ugyanazzal a megfogalmazással szerepel mindkét válaszban az, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az ügy nyilvános tisztázásában, illetve Magyarországon zéró tolerancia érvényesül а korrupcióval szemben és ebben továbbra is segítséget vár a kormány az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől.

Kérdést kapott az ügyben Matolcsy György jegybankelnök is. Ő nagyon röviden azt válaszolta: ő sem tud arról, hogy az MNB bárki érintett lenne a beutazási botrányban.

A Miniszterelnökségtől Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt jelezte, hogy a kormány nem tudja, kik szerepelnek az Egyesült Államokból kitiltottak listáján. Vida Ildikóról is úgy értesültek, hogy a NAV-elnök interjút adott a Magyar Nemzetnek – tette hozzá. Semjén szerint „alapvető információk hiányában, az elmúlt hetek amerikai jelzései alapján nincs ki ellen vizsgálatot indítani”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy „а közszolgálati tisztviselők állítólagos érintettsége is csupán feltételezés”.

A Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Lázár Jánostól is érkezett válasz: ő sem tud Amerikából kitiltott személyről a tárcájánál vagy valamelyik háttérintézménynél.

Trócsányi László igazságügyi miniszter válasza gyakorlatilag szóról szóra megegyezik Hende Csaba és Seszták Miklós válaszával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója

Szinte még el sem kezdődött, már véget is ért a tűzszünet Hegyi-Karabahban

Szinte még el sem kezdődött, már véget is ért a tűzszünet Hegyi-Karabahban