szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Transparency International és a K-Monitor arra szólítja fel Vida Ildikót, hogy saját hatáskörben lefolytatott vizsgálat helyett forduljon a NAV-tól független közpénzügyi és bűnüldöző szervekhez, és pártatlan vizsgálatokon keresztül tisztázza magát és az adóhatóságot.

Vida Ildikó adóhatósági elnök ne saját maga vizsgálja az ellene felhozott korrupciós vádakat – írta pénteken közös közleményben a Transparency International és a K-Monitor.

Az átláthatóságért, illetve a korrupció ellen küzdő szervezetek elszomorítónak és felháborítónak tartják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a kormány eddigi megnyilvánulásait az úgynevezett kitiltási botrányban. A hatóságok eddigi tétlensége  lerombolja a hazai intézményrendszerbe vetett maradék közbizalmat is. A két szervezet felszólítja Vida Ildikó NAV-elnököt, hogy kezdeményezze az ügy NAV-tól független hatóságok általi kivizsgálását, mert csak pártatlan eljárás eredményeként tisztázhatja magát és az adóhatóságot.

©

Vida Ildikó NAV-elnök elismerte, hogy "több kollégájával együtt" ő is szerepel az Egyesült Államok által beutazási tilalommal sújtott magyar kormányalkalmazottak listáján. Ezt az elnök – saját elmondása szerint – már korábban jelezte egy kormányzati illetékesnek. Az illetékes állítólag azt tanácsolta Vida Ildikónak, hogy "ki kell állni és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek". Bárki is legyen a titokzatos illetékes, e mondatával egyetértünk – állt a közleményben.

Valaki nem mond igazat

Azt azonban nem értik, hogy Vida Ildikónak miért kellett heteket várnia a kiállással. Mint írták, nyilvánvaló, hogy a történetben eddig megszólaló kormányzati szereplők közül valaki nem mond igazat. Vagy Vida Ildikó nem beszélt a kormány illetékesével, vagy a kormány már egy ideje mégiscsak többet tud, mint amennyit az Egyesült Államok budapesti ügyvivője a nyilvánossággal közölt.

"Mindkét verzió tragikus, hiszen a felelősség eltussolása és az egymásnak ellentmondó információk kommunikálása aláássák a közbizalmat" – idézte a közlemény Ligeti Miklóst, a TI jogi igazgatóját. „Márpedig a normális állami működéshez elengedhetetlen lenne, hogy a NAV mint a közpénzügyi rendszer egyik legfontosabb szereplője, feddhetetlen módon tevékenykedjen”.

Kettős mércét alkalmaz a kormány

Az Egyesült Államok kormánya a két szervezet szerint erős diplomáciai üzenetet fogalmazott meg a beutazási korlátozás elrendelésével. Bár a TI már korábban azt sürgette, hogy a kormány és az ügyészség indítson hivatalból eljárást a súlyos vádak tisztázására, közel egy hónap telt el anélkül, hogy erre sor került volna.

"Minden jel arra mutat, hogy az illetékesek nem az ügy feltárásával, hanem annak elmaszatolásával vannak elfoglalva” – fogalmazott Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója. A TI és a K-Monitor felháborítónak tartja, hogy a kormány, amely bátor és tettre kész, ha a norvég támogatási alapból részesülő civil szervezetekkel szemben kell vizsgálatot elrendelni, nem hajlandó tisztázni az állami adóhatóság súlyos korrupciós érintettségére vonatkozó állításokat – írták.

Az ÁSZ vagy a Kehi nyomozzon, különben marad az abszurd dráma

A kitiltási ügyben az Állami Számvevőszéknek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak kellene kivizsgálnia azt, hogy a NAV jól és helyesen kezeli-e a magyar polgárok és cégek által befizetett adót. Az ügyészségnek pedig nyomozást kellene elrendelnie annak kiderítésére, hogy igazak-e azok az állítások, melyek szerint a NAV maga is részese az állítólagos korrupciónak. Ha ezek a hatóságok továbbra is tétlenek maradnak, a végén – abszurd drámába illően – még tényleg Vida Ildikó fog a „NAV-on belül külön vizsgálati csoportot” felállítani, hogy átvizsgáltassa a „Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat” – állt a közleményben.

A két szervezet arra szólítja fel Vida Ildikót, hogy saját hatáskörben lefolytatott vizsgálat helyett forduljon a NAV-tól független közpénzügyi és bűnüldöző szervekhez, és pártatlan vizsgálatokon keresztül tisztázza magát és az adóhatóságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja