szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen nyolc hónap börtönbüntetést kapott a Zalaegerszegi Törvényszéken egy 54 éves férfi, aki éheztette és sorsukra hagyta azokat az állatokat, amelyeket ismerőse bízott rá. Két kutya elpusztult, kettőt pedig végül el kellett altatni.

Állatkínzás és lopás miatt állt bíróság előtt az 54 éves férfi, akit még 2010 nyarán kért arra szepetneki ismerőse, hogy amíg ő külföldön dolgozik, gondoskodjon az állatairól. A nyulak, tyúkok, valamint négy kutya ellátására a gazda tíz kiló kutyatápot, némi takarmányt hagyott és a vádlottnak adott még ezer forintot.

Miután a táp és a takarmány elfogyott, a férfi bezárta a kutyákat a házba, és többet nem ment a helyszínre. A magukra hagyott ebek közül kettő éhen pusztult, a másik kettő pedig valószínűleg csak azért maradt életben, mert elhullott társai teteméből evett.

A megmaradt kutyák kitörték az ablakot, így tudtak kijutni az udvarra. A kerítés alatt kiásták magukat és átmentek a szomszédba. A hatóságot a szomszédok értesítették. A két kutya már annyira legyengült, hogy az állatorvos kénytelen volt elaltatni őket.

Az állatkínzás mellett a vádlottnak azért is felelnie kellett, mert egyik ismerősével a tulajdonos tudta nélkül vasanyagokat és szerszámokat vitt el a rábízott házból. A két férfi egyebek mellett elektromos fűrészeket, csempevágót, létrát, kerékpárt, vésőgépet, gázpalackokat vitt el, ezek értéke 177 ezer forint volt.

Az eset csak négy évvel a történtek után került bíróságra, mert a vádlott éveken keresztül ismeretlen helyen volt. Miután előkerült, részben beismerte az állatkínzást, a lopást azonban tagadta.

A Nagykanizsai Járásbíróság első fokon egy év két hónap, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a férfit. A vádlott és a védője fellebbezése nyomán a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken nyolc hónap börtönre enyhítette a büntetést, de egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában

Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában

Mikor teljesít jobban egy diák: ha az országa gazdag, vagy ha a családja?

Mikor teljesít jobban egy diák: ha az országa gazdag, vagy ha a családja?

Április óta nem látott árcsökkenés jön a kutakon

Április óta nem látott árcsökkenés jön a kutakon