szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP társelnöke erről a Cinknek adott interjújában beszélt. Szóba került a megszállási emlékmű, magyar külpolitika és hogy zavarja-e a gyűlölet.

„Perverzió, hogy egy ország fővárosának a szabadságról elnevezett terét telerakják megszállási emlékművekkel” – mondta a Cinknek adott interjújában Schiffer András az LMP társelnök-frakcióvezetője. Szerinte mindkét emlékművet le kéne bontani, megemlítve, hogy a szovjetek érkezése ugyan sokaknak fölszabadítást jelentett, ám százezreket az emlékmű az erőszakra, a kényszermunkára és a hódításra emlékeztet, ezért „ha már Orbán Viktorék ilyen jó barátok lettek az oroszokkal, ezt a kérdést is kitehetnék az asztalra”.

Ennek apropóján szóba került a keleti nyitás politikája is, amelyről a politikus azt mondta, hogy „erkölcsileg megengedhetetlen, és nem szolgálja az ország stratégiai érdekeit, hogy a magyar külgazdaság és külpolitika fókuszába keleti diktatúrák kerültek”. Arra a közbevetésre, hogy ezek szerint Oroszország diktatúra, úgy felelt: „mi más lenne? Ahogy Kína is az.” Összességében a magyar külpolitikát azzal a jellemezte, hogy „a magyar kormány képviselői gyakran úgy tárgyalnak külföldön, mintha egy használtautó-kereskedést képviselnének”.

Az interjú más részében az LMP irányvonalát magyarázva leszögezte, hogy az LMP nem antikapitalista, legföljebb kapitalizmuskritikus. Arra az újságírói megjegyzésre, mely szerint: „sokan mégis úgy olvassák az LMP politikáját, hogy az a globális kapitalizmus kritikájában nem különbözik a Fideszétől”, ekként válaszolt: „ez oltári nagy ökörség. A Fidesz tökéletesen kapitalista párt. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az csak a tényeket nem veszi figyelembe."

Szó esik még a a bal- és jobboldal közötti lavírozásról, arról, hogy melyik oldalt terheli nagyobb felelősség a jelenlegi közállapotokért.

Az interjút készítő Cink-főszerkesztő, Gazda Albert annak a véleményének adott hangot, hogy Schifferjóval energikusabban üti a jobboldalt, mint a balt, mégis több kritikát – sőt gyűlöletet – kap balról, mint jobbról. Majd megkérdezte, hogy ez zavarja-e, erre Schiffer: „a gyűlölet hogyne zavarna? Abba viszont nem biztos, hogy bele kell menni, hogy ki a bal és ki a jobb. A szocialistákkal egyébként jó viszonyt ápolok.” De ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, mert 2018-ban sem fognak választási együttműködési megállapodást kötni senkivel. „Már most szeretném elejét venni minden összefogás-hisztériának. Rossz ajtón kopogtat, aki efelől érdeklődik” – fűzi hozzá az LMP képviselője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

A cumisüvegekből rengeteg mikroműanyag juthat be a gyermekek szervezetébe

A cumisüvegekből rengeteg mikroműanyag juthat be a gyermekek szervezetébe