szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Balog Zoltán a népesedéspolitikába nem csempészne bele olyan fogalmakat, mint az abortuszhoz való jog, az új házasokat pedig külön támogatná – számolt be a vs.hu az emberierőforrás-miniszter egy keddi konferencián elhangzott beszédéről.

Amellett, hogy kevés a gyerek és elöregedő a társadalom, az is probléma, hogy hová születnek a gyerekek – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a népesedési kerekasztal létrejöttének 5. évfordulójára rendezett konferencián a vs.hu tudósítása szerint.

Ahhoz, hogy a népességszám megmaradjon, a jelenlegi 1,3-hoz átlaghoz képest 2,1 gyermek vállalása kellene. Vannak olyan észak-kelet borsodi és Északkelet-Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések, ahol az átlag 2,39. Csakhogy ezek a gyerekek olyan hátrányokkal élő családokba születnek bele, hogyha nem lesz jó családpolitikánk, akkor ezek a gyerekek teherként fognak megjelenni a szociális ellátórendszerben – festett borús képet Balog, aki felsorolta azokat az intézkedéseket (a Biztos Kezdet gyermekházak elindításának továbbvitele, kötelező óvoda 3 éves kortól, a családi pótlék folyósításának hozzákötése az óvodába/iskolába járatáshoz), melyek azt szolgálják, hogy támogatást nyújtsanak a „minőségi gyermekneveléshez” a különösen nagy hátránnyal induló gyerekes családok számára is.

©

A középosztálybeli családoknak fontos intézkedés volt a családi adókedvezmény bevezetése, ugyanakkor a második gyermek megszületésének támogatása, illetve a család és munka összeegyeztethetőségében még lényeges előrelépés kell.

Balog két, egyelőre nehezen értelmezhető kijelentést is tett. Egyrészt párhuzamosan azzal, hogy kiemelte a házasságkötések fontosságát, kijelentette, jár is majd támogatás arra, ha az új házasok közül legalább az egyik első házas.

Másrészt a gyermekszám-csökkenés megállításához Balog szerint olyan európai és világösszefogásban kell gondolkodni, ahová „a világ demográfiai helyzetével foglalkozás ürügyén nem csempésznek be olyan fogalmakat a családpolitikába, népesedéspolitikába, mint például az abortuszhoz való jog”.

A cikk megjelenése után az Emmi helyreigazítást kért a laptól, mert szerintük Balog miniszter nem állított olyat, amit a lap írt. Szerintük „a miniszter szavaival arra utalt, hogy a demográfiai helyzetet a családok támogatásával, pozitív intézkedésekkel és nem más eszközökkel kell megoldani hosszú távon. A terhesség-megszakítás jogszabályi környezetével kapcsolatban semmiféle változásról, módosításról nem beszélt a tárcavezető.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!