szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos nem lesz ott a hétfői tüntetéseken, ám a baloldali ellenzéki pártok több politikusa igen. A civilek nem örülnek a politikusok jelenlétének, mert úgy látják, nemcsak az elmúlt négy, hanem az elmúlt 25 évvel is komoly gondok voltak.

Tekintettel arra, hogy a hétfő esti, Nem Némulunk El elnevezésű tüntetéshez köthető Facebook-oldalakon sok hozzászóló nemcsak az elmúlt négy és fél évet döngöli talajba, hanem az elmúlt negyedszázadot, megkérdeztük a magukat demokratikus ellenzéknek nevező pártok politikusait, miképp viszonyulnak a megmozduláshoz. Többségük azt mondta: ott lesznek a tüntetésen, de állítják, nem kívánnak pártjaikkal rátelepedni arra.

Bokros biztos nem, Gyurcsány szinte biztos nem lesz ott

A Demokratikus Koalíció honlapján a hétfő esti tüntetések közül egyet, a soproni „NAV-ra magyar” elnevezésűt találtuk meg. A rendezvény egyik szervezője a DK soproni elnöke, egyben önkormányzati képviselője, „de maga a tüntetés nem DK-s” – tudtuk meg Varju Lászlótól. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, országgyűlési képviselő szintén ott lesz a tüntetésen. „Pártként nem veszünk részt, de a tagjaink, támogatóink ott lesznek” – mondta. Varju szerint „Gyurcsány Ferenc szinte biztos, hogy nem lesz ott”, mert a DK „segíteni akarja a szervezőket, nem provokálni”. Mint fogalmazott, „alázattal állunk ehhez a kérdéshez”.

Gyurcsány nem akar provokálni
©

Bár még saját Facebook-oldalán is megosztotta, mégsem lesz ott a tüntetésen Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) elnöke. Az októberi főpolgármester-választáson indult politikus ezt azzal indokolta, hogy a Közép-európai Egyetemen egy, a Nemzetközi Valutaalapról szóló vitának lesz a vitavezetője hétfő este. Hangsúlyozta: pártja „több arca” és aktivistái azonban ott lesznek. Úgy vélte: „a pártellenesség érthető, de értelmetlen dolog”: egy politikai rendezvény nem lehet pártsemleges, „mert aki a közügyekkel foglalkozik, az automatikusan pártot üt – a szó legszorosabb értelmében”. „Az ország érdeke, hogy az Orbán-rezsim a történelem szemétdombján végezze. Ennek megfelelően pártunk több arca ott lesz a tüntetésen” – fogalmazott Bokros.

Bokrossal ellentétben az az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán ott lesz a tüntetésen. „Vidéken több helyen, így Miskolcon és Szegeden segítettünk a tüntetés szervezésében, de inkább technikai értelemben” – fogalmazott a hvg.hu-nak. Hozzátette: a Facebookon látta, hogy számos MSZP-s ismerőse is serénykedett a tüntetéssel kapcsolatos megosztásszámokat növelni. „Nem akarunk rátelepedni a tüntetésekre, de a tüntetők által fölvetett problémákat csak az Országgyűlésben lehet orvosolni” – vélte Gőgös, aki szerint egy „hatalmas” tüntetés „talán leveszi a kormányról a nagy mellényt és érdemi párbeszéd kezdődik”. Gőgös örülne neki, ha megjelennne egy új politikusi generáció, „de egyelőre nem látok ilyet”.

A Nem Némulunk El-csoport közleménye
A Nem Némulunk El-csoport azzal a kéréssel kereste meg a szerkesztőségünket, hogy a cikk leadjéből töröljük azt a részt, hogy "egyes (politikai) szervezetek még a szervezésben is segítenek a civileknek." A valóság ezzel szemben az, hogy "egyetlen párt vagy párthoz kapcsolható szervezet sem segít nekünk a szervezésben", és "a Nem Némulunk El csoport fő profilja, hogy semmilyen párt, vagy párthoz köthető szervezet nem szerepel a szervezők között." A közleményt így zárták: "Nagyon fontos lenne, hogy ne mossanak össze minket pártokkal, vagy pártokhoz kapcsolódó szervezetekkel. Különben teljesen hitelünket veszítjük!"

Értik, hogy ez a tüntetés a civileké

Szél Bernadett, az LMP társelnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy nemcsak hatkor lesz tüntetés: négykor a vasasok tüntetnek, szintén a Kossuth téren, ő pedig mindkettőre elmegy. (Emellett még egy Békemenet-paródia is lesz, délután kettőkor.) Az ökopárti politikus hangsúlyozta: pártja az esti tüntetés szervezésében nem vett részt. Szél, hozzátéve, hogy pártja „mindig kedvelte az utcai megmozdulásokat”. Hangsúlyozta: „az ember ott küzd, ahol lehet, az ülésteremben vagy az utcán”. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, Szabó Tímea szerint „pártja szimpatizál a tüntetés céljaival”, de hivatalosan nem vesznek részt rajta. „Úgy tervezem, hogy – szigorúan magánemberként – megyek, de ez a parlamenti szavazásoktól is függ. Mint egykor magam is civilszervezeti aktivista, tudom milyen az, ha egy civil kezdeményezésre a politikusok reá akarnak telepedni” – mondta a PM formálisan független képviselőnője.

A civilek nem akarnak pártjelvényeket látni
©

Munkatársunk még vasárnap este végighívta az Együtt egész vezetését, de senki sem vette föl a kagylót. Rácz Krisztina, a párt kommunikációs igazgatója – miután közöltük vele kérdéseinket – azt ígérte: írásban válaszol, ezt azonban hétfőn 13.20-ig nem történt meg. „Részt veszünk a tüntetésen” – mondta a hvg.hu-nak Szekula István, a Magyar Liberális Párt (MLP) kommunikációs igazgatója. Szekula – aki szintén elmegy a budapesti tüntetésre – a pártellenességet úgy magyarázta: nagyon sokan politikai apátiában vannak, és ez könnyen általános pártellenességet generál.

Nem örülnek a politikusoknak a civilek

„Bárki, így politikus is ott lehet, de pártjelvény vagy pártzászló nélkül” – mondta megkeresésünkre Kiss Petra Sára, a tüntetés egyik szervezője, hozzátéve, hogy ismert politikusok jelenlétének „azért nagyon nem fogunk örülni”. Közölte: nemcsak az elmúlt négy és fél, hanem az elmúlt huszonöt évvel van problémájuk. Szerinte ami 2010 óta történik, „kiemelkedően rossz”, de ez egy folyamat következménye, és erről a mostani ellenzéki politikusok is tehetnek. Az aktivista szerint „nem volt valódi rendszerváltás”: egy csomó gazdasági és társadalmi intézkedés elmaradt. Kérdésünkre Kiss úgy felelt: a politikai elitnek többek közt tudatosan oda lehetett volna figyelni a nép pallérozására, és ez nem történt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!