szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb ember távozott a külügy kötelékéből: megindult a világ 21 országában kulturális intézményeket működtető Balassi Intézet átalakítása, melynek főigazgatója hétfőn távozott.

Folytatódnak a tisztogatások a külügyben: hvg.hu értesülései szerint egy hétfői állományülésen jelentették be, hogy november 17-vel megszűnt a magyar kultúra külföldi népszerűsítését végző Balassi Intézet főigazgatójának, Hatos Pálnak a munkaviszonya. Ezt az információt a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette. Információink szerint feladatköreit az új főigazgató kinevezéséig Pongrácz Elvira gazdasági főigazgató-helyettes veszi át. A minisztérium kérdésünkre azt írta: "a Balassi Intézet következő főigazgatójának kiválasztása folyamatban van".

Mint arról korábban beszámoltunk, már a Martonyi János–Navracsics Tibor külügyminiszter-váltáskor megindult a tárca átszervezése. Szeptember közepén Navracsics is lemondott, hiszen a kormány őt jelölte magyar biztosnak a Jean-Claude Juncker vezette új Európai Bizottságba. Az új miniszter, Szijjártó Péter felgyorsította a tárca átalakítását, a külgazdasági jelleg erősítését. Már érkezése előtt összehívták a miniszteri kabinetet, illetve az ehhez tartozó kommunikációs stábot, és mindenkivel közölték: fel vannak mentve beosztásukból.

Hatos Pál és Navracsics Tibor
©

Október végén Szijjártó határozatának megfelelően további 107 munkatársat küldtek el, akkor a miniszter azt nyilatkozta, ők főleg műszaki munkatársak, távozásuk nem fog fennakadásokat okozni a magyar diplomácia működésében. Ám kormányzati források korábban azt mondták a hvg.hu-nak, Szijjártó intézkedései épp’ az ukrán válság idején bénították le a külügyet, amely nem volt képes jelezni felfele, milyen rossz Magyarország megítélése, mennyire súlyos az amerikai kitiltási ügy.

Sokan vágytak rá

A Balassi Intézet sorsásról már 2010 óta vita van a kormányban. Eredetileg a kulturális tárcához tartozott, a második Orbán-kormány hivatalba lépése után a Navracsics irányította Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz került. Az akkori kulturális államtitkár, Szőcs Géza szerette volna, ha a felügyelete alá tartozott volna, de a kormányalakításkor Navracsics erősebbnek bizonyult. Ez történt a harmadik Orbán-kabinet megalakulásakor is, amikor a volt közigazgatási miniszter vitte magával a Balassi Intézetet, és vezetőjét Hatost a külügybe.

Navracsics kiemelten kezelte az intézetet, mint 2012-ben fogalmazott: "nemzetstratégiai célokat tölt be", "ezért fontos, hogy minden közép-európai országban legyen egy-egy magyar intézet". Két éve bejelentette, rövidesen Belgrádban, majd Zágrábban, Kolozsváron és Ljubljanában is nyílik magyar intézet, de az utolsó kettőt még nem sikerült teljesíteni. Az intézet részese volt a "keleti nyitásnak" is: 2013-bna a kormány 219,6 millió forint átcsoportosítását rendelte el az Isztambuli Magyar Intézet létrehozásához.

A történész és jogász végzettségű Hatos Pál - aki elismert szakember - 2010 óta irányította az intézetet, de már korábban is dolgozott a kormányzatba, mint az EU csatlakozás előkészítője, majd az oktatási tárcánál. Hatos várható távozásáról már augusztusban írt a Népszabadság, ám akkor a Külügyminisztérium nem kommentálta a napilap értesülését.

Önmeghatározása szerint az intézet „a magyar művelődés nemzetközi kapcsolatrendszerének nemzeti háttérintézménye, amely 2007 március 1-től sajátos jellegű szakmai irányító központként működik, akárcsak a német Goethe Institut, vagy az angol British Council”. A Balassi 4,4 milliárd forint költségvetési pénzből működik a törvénytervezet szerint 2015-ben. Az intézetnek 23 intézete működik a világ 21 országában, többek között olyanok, mint az 1924-ben alapított berlini Collegium Hungaricum, vagy az 1923-as alapítású római intézet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Navracsics teleszórná Közép-Európát Balassi Intézetekkel

Nemzetstratégiai célokat tölt be a Balassi Intézet, ezért fontos, hogy minden közép-európai országban legyen egy-egy magyar intézet - jelentette ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter a Balassi Intézet vezetői találkozójának megnyitóján szerdán.

MTI Itthon

Miniszteri biztost neveztek ki a Balassi Intézetnél

Miniszteri biztossá nevezte ki Hatos Pált a Balassi Intézet szervezeti, pénzügyi, finanszírozási helyzetének felmérésére 2010. július 31-ig Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter - olvasható a Hivatalos Értesítő legfrissebb számában.

MTI Itthon

Átvilágítják a Balassi Intézet működését

Átvilágítás zajlik a Balassi Intézetnél, a külföldi kulturális intézetek felügyeleti szervénél; vizsgálják az intézet, a New York-i Magyar Kulturális Központ, valamint a New York-i magyar évad gazdálkodását is - mondta Hatos Pál, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa csütörtökön.

MTI Itthon

A Magyarország-brandet gondozza a Balassi Intézet

A magyar kultúra és tudomány, az itthoni felsőoktatási intézmények hatékony külföldi képviselőjévé akarják átszerezni a Balassi Intézetet és az általa összefogott külföldi magyar kulturális intézetek hálózatát. Hatos Pál főigazgató szerint a racionálisabb, egységesebb működésre is törekszenek.

Belélegezhető oxigénre bukkantak egy másik galaxisban

Belélegezhető oxigénre bukkantak egy másik galaxisban

Trump 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra

Trump 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra

Furgonokban csempészték a lopott quadokat

Furgonokban csempészték a lopott quadokat