szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP Újpestről kezdené el lebontani a kétharmadot, de nem talált egy olyan országosan ismert politikust sem, akinek jók lennének az esélyei. A Fidesz abban bízik, megint jobb lesz a mozgósításban és be fogja bizonyítani, a népszerűségvesztés ellenére is képes győzni. A főváros 11. választókerületében idén negyedik alkalommal járulhatnak az urnákhoz a választók: ezúttal a Kiss Péter (MSZP) halála miatt kiírt időközi országgyűlési választáson.

Minden a részvételtől függ. Ha képes lesz a párt mozgósítani vasárnap, nyerni tud majd Horváth Imre – állították a hvg.hu-nak az MSZP budapesti vezetői. Úgy tudjuk, a szocialisták még az időközi választási kampány elején készítettek egy pártpreferenciára összpontosító felmérést az Újpestet, Káposztásmegyert és Angyalföld egy részét magába foglaló választókerületben, amiből kitűnik, hogy az MSZP a második helyen áll, de nincsenek annyira lemaradva a Fidesztől, mint az október 12-i önkormányzati voksoláson, amikor a kormánypárt polgármesterjelöltje közel 6 ezer szavazattal előzte a szocialistákét.

A kerület országgyűlési képviselője, Kiss Péter volt MSZP-s kancelláriaminiszter július 29-én hunyt el, a Nemzeti Választási Bizottság szeptemberi döntése szerint november 23-án tartják az időközi választást. 13 jelöltet vettek nyilvántartásba, a Fidesz a Károlyi Sándor Kórház sebész főorvosát, Hollósi Antalt, az MSZP egy volt határőrtisztet, jelenlegi önkormányzati képviselőt, Horváth Imrét, a Jobbik egy válogatott futballistát, az Újpest FC egykori játékosát, Urbán Flóriánt indítja. Ismét startvonalra állt a Szociáldemokrata Párt is, amelyik egyenesen az elnökét, az MSZP-t is megjárt Schmuck Andort jelölte. Az indulók közt van Kanász-Nagy Máté (LMP), Tanay Gábor Tamás (Jesz), Ács László (Zöldek), továbbá 5 független. (Tavasszal is 13 jelöltet mozdított meg a választás és az indulóknak járó állami támogatás.)

Hollósi Antal és Orbán Viktor plakátja
©

Megtették a tétjeiket

Esélye inkább a fideszesnek vagy az MSZP-snek van. A tavaszi parlamenti választáson Kiss Péter 5 százalékot vert a 2010-2014-es ciklus képviselőjére, Hollósira. A kormánypárt az önkormányzati választáson már visszavágott: a szocialisták fiatal polgármesterjelöltje, Trippon Norbert majdnem 20 százalékkal maradt alul a hivatalban lévő polgármesterrel, Wintermantel Zsolttal szemben. Nem teljesen esélytelen a jobbikos jelölt sem: míg a párt budapesti eredményei tavasszal alulmaradtak az országostól, Újpesten 12 százalékot tudtak szerezni. Ráadásul most találtak egy ismert, az újpesti szurkolók körében kedvelt jelöltet Urbán személyében.

Erre a három pártra nézve van tétje is a választásnak. A Fidesz megmutathatná, hogy a közvélemény-kutatók által mért 3-5 százalékos gyors népszerűségvesztés mit sem számít, még így is képesek elhódítani egy mandátumot az ellenzéktől, tovább erősítve a parlamenti kétharmadot. (Mivel az új európai biztos, Navracsics Tibor visszaadta a mandátumát, ez most szűkösen van meg.) Az MSZP viszont bizonyíthatná: van annyira erős, hogy megtartsa a kerületet, egyedül is képes nyerni. Ugyanis tavasszal Kiss még az ötpárti szövetség jelöltje volt, most viszont a párt formálisan nem kért a DK, az Együtt vagy a PM támogatásából. A Jobbik pedig azt igazolhatná, hogy nemcsak a Dunántúlon tört át, de már Budapesten is képes jó eredményt elérni.

A hvg.hu által megkeresett vezető szocialista politikusok elismerik, a tavaszi eredmény elsősorban Kiss Péternek volt köszönhető. A többszörös miniszter, a Miniszterelnöki Hivatal egykori vezetője ismert és népszerű ember volt a kerületben, rendszeresen tartott fogadóórákat, lakossági fórumokat, ötször nyert itt választást. A baloldali pártok tavaszi megállapodása szerint, ha az áprilisban megszerzett mandátumok közül valamelyik megürül, akkor az a párt jelölhet új képviselőt, amelyik egyébként is bírta az adott parlamenti széket. Ez történt tavasszal, amikor Bajnai Gordon visszavonult a politikától és a helyét automatikusan az Együttben politizáló Szelényi Zsuzsanna kapta meg (ebben az esetben nem volt szükség választásra, mert Bajnai listáról került be a Házba). Így Kiss halála után az MSZP jelölhetett, és miután a szövetség a tavaszi választási fiaskó miatt felbomlott, Horváth mellett nem kampányol a többi párt – de nem is indított ellenjelöltet.

Jobb híján?

Bár csütörtökön a volt pártelnök, Mesterházy Attila és a budapesti elnök, Kunhalmi Ágnes is utcára vonult Horváth mellett kampányolni, szinte alig látni a kerületben az MSZP-s plakátokat, szórólapokat. Az MSZP honlapján található Portrétárban a nevén kívül semmilyen információ nem olvasható Horváth életútjáról, a helyi pártelnök, Trippon Norbert honlapján még utalás sincs arra, hogy vasárnap választások lesznek a kerületében. Igaz, Horváth október 17-én kapott egy Facebook-oldalt, és az MSZP-sek abban bíznak, hogy a látványos kampányelemek nélkül is győzni tudnak, a politikus helyi ismertségének köszönhetően.

Horváth kampányol - régi motoros
©

Korábban a pártban felmerült, hogy mégiscsak egy országos ismeretségű politikust kellett volna indítani. Ám forrásaink szerint egyetlen jelentkező sem akadt. Ugyan voltak, akik noszogatták Kunhalmi Ágnest, hogy induljon el, a budapesti elnök azzal hárította a kérést, hogy nem kerületi lakos, különben is a 18. kerületben építkezik (itt tavasszal hajszállal veszített, a szoros eredmény miatt még újra is számolták az voksokat). Úgy tudjuk, az MSZP megszondázta volt szövetségeseit, hátha valaki elő tud állni egy erős jelölttel, de nem jártak eredménnyel. Felmerült, induljon Trippon, de forrásaink szerint azt kivitelezhetetlennek tartották, hogy egyszerre kampányoljon polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként.

Így azzal az érveléssel, hogy a 70 éves Horváth Imre háromszor is tudott nyerni az önkormányzati voksoláson Káposztásmegyeren, végül a volt határőrtiszt et indították. A hvg.hu-nak ugyanakkor több MSZP-s politikus is elismerte, ez kevés a győzelemhez, maximum a megyerieket mozgósíthatja, ezért is dobták be a „Stop 2/3” szlogent, hogy kihasználhassák az utóbbi időben tapasztalható Fidesz-ellenes érzelmeket. Ugyanakkor akadt egy erősebb ígéret is: Horváth fórumain azt követeli, hogy újítsák fel, illetve hosszabbítsák meg Káposztásmegyerig a 3-as metrót.

A Fideszben ugyanakkor reménykednek benne, hogy továbbra is hatékonyabban tudnak mozgósítani, mint a szocialisták. Ezt a 2010 és a 2014 közötti időközi választásokon is sokszor bizonyították, pedig volt olyan időszak, amikor még a mostani adatokhoz képest is rosszabbul állt a párt mutatója. Ráadásul a kampányban a Magyar Nemzet írta meg, hogy Horváth határőrtisztként 1984-ben elvégzett egy olyan tanfolyamot, melyet a KGB szervezett. Horváth azzal vágott vissza, hogy ha most lenne állományban, lehet, hogy egy olyan iskolát kéne elvégezzen, amit a NATO tart fenn egy másik országban. Állította, soha nem volt tagja semmilyen titkosszolgálatnak. Ugyanakkor a DK és az Együtt a hír megjelenése után közölte, nem támogatják Horváthot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem támogatja a DK és az Együtt a KGB-vel hírbe hozott MSZP-st

A Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt nem támogatja Horváth Imrét, az MSZP újpesti országgyűlési képviselőjelöltjét, aki hétfői sajtóhírek szerint féléves kiképzést kapott a szovjet titkosszolgálattól - hangzott el az M1 Híradójában hétfő este.

MTI/hvg.hu Itthon

Videó: Megszólalt a KGB-vel hírbe hozott MSZP-s jelölt

Horváth Imre azt mondta, senki nem szervezte be, senkiről sem kellett jelentést írnia, annyi igaz, hogy határőrként részt vett egy KGB-s tanfolyamon. Az MSZP igen, a DK és az Együtt-PM nem támogatja a jelölt indulását Újpesten.

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Jobban van Böjte Csaba

Jobban van Böjte Csaba