szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagyrészt önkormányzati pénzből működő Debrecen Televízió igazgatóhelyettese cáfolta, hogy a DTV stábja kísérte volna el a város volt polgármesterét, Kósa Lajost külföldre. Szabó József szerint egy alapítvány megbízásából forgatnak a kinti magyarságról, a mostani stábban nincsenek a DTV dolgozói, a film rendezője, Széles Tamás, a DTV ügyvezető igazgatója pedig hivatalosan szabadságon van. A hvg.hu úgy értesült, a dokumentumfilm-forgatást az Emmi 10 millióval támogatta.

Szinte minden érintett megszólalt már az elmúlt napokban, mégsem sikerült egyelőre egyértelműen tisztázni, hogy Kósa Lajos új-zélandi utazásának és a Debrecen Televízió kinti forgatásának mi köze van egymáshoz. Debrecen volt polgármestere és egykori alpolgármestere, Halász János múlt héten Új-Zélandon járt, Kósa ott volt a Rolling Stones múlt szombati koncertjén is.

Nem DTV-s stáb, de van benne DTV-s

A szerdai Népszabadságban a Kósa-interjú azon részét tették mérlegre, miszerint a volt debreceni polgármestert a közpénzből működő városi tévé munkatársai kísérték-e Új-Zélandra. Szabó József, a Debrecen Televízió igazgatóhelyettese a lap megkeresésére azt közölte, hogy a Debrecen Televízió forgatócsoportja nem kísért el senkit semmilyen külföldi útra, és jelenleg nem tartózkodik a televízió stábja külföldön, illetve múlt héten sem történt ilyen.

hvg.hu is megkereste szerdán Szabó Józsefet, aki megismételte, hogy a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány által megbízott vállalkozók készítenek filmet a kinti magyarságról Új-Zélandon, illetve Ausztráliában. A Debrecen Televízió és az alapítvány 2006 óta működik együtt, de a most forgató négyfős stábban nincsenek DTV-s dolgozók – tette hozzá.

A Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány elnöke ugyanakkor Széles Tamás, aki egyben a Debreceni Televízió ügyvezető igazgatója. A dokumentumfilmsorozatot szintén Széles rendezi, aki az igazgatóhelyettes szerint hivatalosan szabadságon van, így nem tévés dolgozóként forgat most külföldön. A szabadságot a debreceni vagyonkezelő engedélyezte – tette hozzá.

Az Emmi is támogatta

A stáb három magyar tagja egy ausztrál operatőrrel dolgozik, a technikát is kint bérlik, nem a DTV eszközeit használják. A Széles Tamás mellett dolgozó két másik magyar stábtag alkalmanként a Debrecen Televízió megrendelésére is dolgozik, de nem alkalmazottak – mondta Szabó József, aki jelezte, hogy a filmkészítők nem voltak ott a szombati Rolling Stones-koncerten. Megjegyezte, hogy a tévét szerinte belerángatták ebbe az ügybe.

Arra a kérdésre, hogy Kósa Lajos Új-Zélandon találkozott-e a stábtagokkal, az igazgatóhelyettes nem tudott válaszolni. Arra sem, hogy a volt debreceni polgármester benne lesz-e a filmben, de hozzátette, hogy Kósa Lajos biztosan segítette a forgatást, például a kapcsolatai segítségével.

Szabó József szerint a kint magyarságról a most készülő lesz az utolsó film ebben a sorozatban, és Kósa Lajosék valóban felvetették korábban, hogy egyszer elkísérik majd a stábot, de állítólag nem ragaszkodtak az új-zélandi úthoz.

A DTV-s vezető azt mondta, hogy az ügy kirobbanása óta nem egyeztetett Kósa Lajossal, de szerinte kevesebb lett volna az ellentmondás, ha megteszik ezt. A stáb december közepéig forgat kint, a film várhatóan március végére, április elejére készülhet el. Először a közmédiának ajánlják fel vetítésre, és utána a Debrecen Televízióban is műsorra tűzik.

A hvg.hu utánakeresett annak is, hogy milyen pénzből rendelhette meg a forgatást a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány: az Emberi Erőforrás Minisztériuma 10 millió forintot adott 2014. június 30-án "diaszpóra dokumentumfilm elkészítésére".

DTV: Per jöhet jó hírnév megsértése miatt

A Debrecen Televízió közleményben reagált, amelyet szerdán 12 óra után tettek közzé a társaságnál működtetett hírportálon, a Dehir.hu-n.

Ebben megismételték, hogy a Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány 2006 óta készít filmeket a szórványban élő magyarságról, pályázati pénzből. A stáb többször az Egyesült Államokban, és egyszer Dél-Amerikában is, a filmeket mindig bemutatta az MTV és a Duna TV, utána pedig a DTV.

Idén év elején merült fel, hogy az ausztráliai és új-zélandi diaszpóráról is filmet készíthetne a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány. Több pályázatot nyújtottak be, végül az Emmitől nyertek 10 millió forintot, amellyel el kell majd számolniuk.

A forgatásokat tavasz óta szervezik. „A Debrecen Városi Televízió Kft. megbízásából stáb semmilyen módon nincs jelen a forgatáson, sem eszközökkel, sem munkaidőben dolgozó munkatársaival. A forgatáson viszont részt vesznek olyan debreceni vállalkozók, akik alkalmanként a Debrecen Televízió műsorainak megvalósításában szerepet kaptak. A film rendezője szabadsága terhére vesz részt a film elkészítésében” – fogalmaznak a közleményben, amelyben nem nevezték meg a rendezőt.

A Debrecen Városi Televízió Kft. a sértő, valótlan tényt állítókkal vagy híresztelőkkel szemben jogi úton lép fel jó hírnevének megsértése miatt – tették hozzá.

Kósa nem villázott Jaggeréknek

Kósa Lajos kedden a Hír24-nek adott részletes interjút új-zélandi útjáról.

A Fidesz–KDNP ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány évek óta több forrásból nyert pályázati pénzt a szórványban élő magyarságról szóló filmekhez. A stáb eddig ötször járt az Egyesült Államokban, egyszer Dél-Amerikában, most pedig Ausztráliába és Új-Zélandra utazott. A munka a polgármestersége idején kezdődött, és akkori alpolgármesterével, Halász Jánossal még az elején megbeszélték, hogy egyszer elkísérik a forgatócsoportot – magyarázta.

Kósa állította, hogy a mostani utazásának nem a szombati új-zélandi Rolling Stones-koncert volt az apropója, mivel a zenekar eredetileg év elején akart fellépni itt, de Mick Jagger barátnőjének öngyilkossága miatt csúszott a turné menetrendje. De ha már éppen akkor volt Aucklandben, amikor a koncert volt, elment rá, méghozzá interneten vásárolt, „ócskább” jeggyel – nyilatkozta. A színpad melletti lelátón ült, felül, nem csápolós helyen, és nem volt lehetősége lemenni villázni – derült ki a keddi interjúból, amelyben cáfolta azt a korábbi híresztelést, hogy Dubajba akart utazni.

A fideszes képviselő szerint nemcsak ő, hanem Halász János és a fia is minden költséget saját zsebből fizettek. Velük ment a kabinetfőnöke is, aki nem a titkárnője. Ő a Perthben élő nővérét látogatta meg, szintén saját költségen, tette hozzá. Kósa szerint nem a filmes stáb részeként utaztak, és megjegyezte azt is: "arról pedig végképp nem tudtam, hogy folyamatosan be kell számoljak a sajtónak, merre járok, miből, kivel, miért".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kóbor János soha nem énekel az Omega nélkül, most kivételt tesz Demjén kedvéért

Kóbor János soha nem énekel az Omega nélkül, most kivételt tesz Demjén kedvéért

Erős fájdalmai vannak a megkéselt győri tanárnőnek

Erős fájdalmai vannak a megkéselt győri tanárnőnek

Két nappal tovább érvényesek a decemberi helyközi bérletek

Két nappal tovább érvényesek a decemberi helyközi bérletek

Egy magyar pezsgő is bekerült a világ tíz legjobbja közé

Egy magyar pezsgő is bekerült a világ tíz legjobbja közé

Két villogó rendőrautó állt a kispesti önkormányzat előtt

Két villogó rendőrautó állt a kispesti önkormányzat előtt

Másolni fogja az Apple a Samsungot?

Másolni fogja az Apple a Samsungot?