szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Papcsák Ferenc szerint nem tenne jót a közbizalomnak a parlamenti képviselők vagyonosodási vizsgálata. Az LMP-s kezdeményezést nem merték leszavazni a parlament igazságügyi bizottságának képviselői, inkább tartózkodtak. Papcsák megmagyarázta azt is, miért nem támogatja a Fidesz az áfacsalási botrányt kivizsgáló bizottság felállítását: azért, mert még zajlik a nyomozóhatóság büntetőeljárása. Ugyanezzel hárított a kormánypárt egy éve is.

Azért nem állíthatnak fel parlamenti vizsgálóbizottságot a tavaly kirobbant NAV-botrány kivizsgálására, mert büntetőeljárás van folyamatban – mondta Papcsák Ferenc, a parlament igazságügyi bizottságának alelnöke. Ez pontosan az az érv, amivel a kormánypárt tavaly decemberben megfúrta a kezdeményezést.

A hvg.hu csütörtökön délelőtt számolt be arról, hogy a Fidesz ismét lesöpörte a NAV-botrányt kivizsgáló bizottságra tett hárompárti ellenzéki (MSZP, LMP, Jobbik) javaslatot az igazságügyi bizottság ülésén.

Papcsák Ferenc
©

A fideszes tagok akkor arra hivatkoztak, hogy több időre van szükségük a javaslat mérlegeléséhez. Papcsák Ferenc az MTI-nek már azt mondta, a Fidesz-frakció azért kérte a napirendi javaslat tárgyalásának elhalasztását, mert az indítvány általánosságokat tartalmaz, szerintük a vizsgálandó témákat konkrétabban kellene meghatározni.

Nem merték leszavazni a vagyonosodásuk vizsgálatát

Az igazságügyi bizottság csütörtökön döntött arról az LMP-s kezdeményezésről is, amely a parlamenti képviselők vagyonosodási vizsgálatát vonta volna maga után. A bizottság ezt sem vette tárgysorozatba, de nem a megszokott módon. Ezúttal egyik párt sem szavazta le a másikat, ugyanis mindegyik képviselő tartózkodott.

Papcsák a javaslatról azt mondta, az alkalmas arra, hogy tovább gyengítse a közbizalmat. Hozzátette: a parlamenti pártokkal azt vitatná meg, hogy a képviselők közokiratba foglalják vagyonnyilatkozatukat, így az biztosan a valóságot tükrözné és végrehajthatóvá tenné az okiratot.

Az LMP benyújtott ma egy korrupcióellenes csomagot is. Ezt sem támogatta a kormánypárti többségű bizottság. Ezzel kapcsolatban Papcsák azt mondta, a kormány eddig is zéró toleranciát alkalmazott e kérdésben, de mivel személyesen fontosnak tartja ezt az ügyet, maga megszavazta az tárgysorozatba vételt, a bizottság többsége azonban tartózkodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval