szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem jelent meg a Fidesz-KDNP frakciója a parlamentben az MSZP által kezdeményezett parlamenti ülésnapon, ahol az M0-s lett volna a téma, ezért a parlament nem volt határozatképes. Az MSZP elnöke közölte, a tény, hogy a Fidesz nem jelent, meg azt jelenti, hogy a társadalmi akarattal szemben be akarják vezetni az M0-s fizetőssé tételét.

Szinte üres házzal kezdődött meg kedd reggel a parlamentben az MSZP által kezdeményezett rendkívüli ülésnap az M0-sról, mert a Fidesz-KDNP távol maradt az ülésnaptól. A kormány részéről csak Rétvári Bence és Fónagy János államtitkárok, valamint Rubovszky György KDNP-s képviselő jelentek meg a parlamentben.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt mondta, a kormány nem hallgatja meg az embereket, akik tüntetnek és akik kritikát fogalmaznak meg a kormánnyal szemben. Mint mondta, szerinte azzal, hogy nem hallgat az emberek kritikáira a kormány, "elporlad" a felhatalmazása.

Tóbiás kijelentette, teljesen mindegy, hogy milyen választ kap majd a kormány részéről, a tény, hogy a Fidesz nem jelent meg, az azt jelenti, hogy a társadalmi akarat ellenére be kívánják vezetni az útdíjat annak ellenére, hogy nem folytattak róla társadalmi vitát. "Ezzel felteszik az i-re a pontot az elmúlt év botrányos kormányzásában".

©

Hegedűs Lorántné a Jobbiktól arról beszélt, hogy az emberek kimenekültek a városokból, most viszont a kormány ezeket az agglomerációba kimenekült embereket akarja megadóztatni.

Szél Bernadett az LMP-től azt mondta, a Fidesz gyáva kiállni megvédeni az ötletét, a kormánypártok pedig ezzel azt üzenik karácsonyra az embereknek, hogy megsarcolják őket, de nem érdekli őket a véleményük. Szél Bernadett hozzátette, ő Budakeszin él, ahol külön érezni a helyzet súlyát, mert minden reggel dugóban kell bedöcögni Budapestre, a közösségi közlekedés mint alternatíva nem létezik, mert a Volán járműparkja le van robbanva és a MÁV-menetrendet is átalakítják.

Szél Bernadett hozzátette, hogy miközben ő ott van a parlamentben, addig Budakeszi fideszes képviselője nincs. Hozzátette, hogy ezzel a javaslattal, és hogy nem jelentek meg, lebuktatták magukat, "ez egy valódi elmúltnyolcévbeli javaslat, ezért szégyelljék magukat" – mondta a képviselő.

Fónagy János államtitkár azt válaszolta, hogy az autópálya használóinak fizetniük kell és cél az egységes rendszer létrehozása. Mint mondta, szerinte a megyei matricarendszer nagy könnyebséget jelent sokaknak, mert a havi 400 forintért egy megyén belül olcsóbban lehet majd közlekedni. Fónagy azt hangsúlyozta, hogy az országban mindenki jól fog járni az új útdíjrendszerrel, mert ezzel havi két gombóc fagyi árát fogják megspórolni. Hozzátette, az egységes rendszer az egységes rendszer.

Fónagy közölte, az ellenzék agressziója akarja visszatartani embereket az autópálya használatától, de szerinte legfeljebb két hétig fogják tudni rávenni az embereket arra, hogy "mellékutakon bujkáljanak", mert az "emberek igenis használni fogják az autópályákat". Fónagy szavait az ellenzék nagy zajjal fogadta, az államtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy helyes a javaslat, de közben figyelembe vették az egyeztetéseket is, ezért a Megyeri híd ingyenes lesz.

A napirend előtti felszólalások után a határozathozatal következett, illetve a napirend meghatározása, ám mivel a 198 képviselő helyett mindössze 53-an tartózkodtak bent, ezért nem tudtak dönteni az MSZP-s javaslatról.

A levezető elnök Latorcai János megállapította, hogy az országgyűlés nem határozatképes, majd miután megkérte a teremszolgákat, hogy "biztosítsák a határozatképességet" és nézzék meg, hogy nincs-e a folyosón még valaki, kiderült, hogy tényleg nem határozatképes a parlament. A Ház megkísérelte elfogadni a házelnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot, ám az sem kézfelemeléses, sem - a KDNP-s Rubovszky György kérésére elrendelt - nyomógombos szavazással nem sikerült, mert nem volt meg a szükséges többség. A gépi voksoláson szintén 50 igen és 3 nem szavazat érkezett a napirendi javaslatra.

A parlamenti ülésnek így mindössze háromnegyed óra alatt vége lett, mert mivel nem tudtak napirendet sem elfogadni, nem is szólalhatott fel senki.

A szocialista frakció még múlt hét kedden kezdeményezett rendkívüli ülésnapot, hogy az Országgyűlés parlamenti határozatban rögzítse az M0-s körgyűrű és bevezető szakaszainak díjmentességét. Mint közölték, azt szerették volna elérni, hogy kiderüljön, ki támogatja és ki ellenzi az M0-s fizetőssé tételét.

Vasárnap azonban Rogán Antal közölte, a Fidesz nem megy el a szocialisták által kezdeményezett ülésnapra, délután viszont ott lesznek a házban, a Fidesz ugyanis ugyancsak keddre kezdeményezett rendkívüli ülést, hogy a parlament megvitathassa az Áder János köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra pénteken visszaküldött két törvényt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását. Ez az ülésnap délben kezdődik majd.

PM: Bohózat, hogy a Fidesz nem ment el

A Párbeszéd Magyarországért szerint bohózatként értékelhető az, ami a kormánypárti képviselők távolmaradása mellett lezajlott kedd reggeli parlamenti ülésen történt, az útdíj kiterjesztése olyan elfogadhatatlan sarc, amelynek szükségességét a kormányoldal megindokolni sem tudja. Erről az ellenzéki párt politikusa, Szabó Tímea független országgyűlési képviselő beszélt Budapesten, sajtótájékoztatón.

A keddi nap második plenáris ülésével összefüggésben úgy értékelte, az államfő által a parlamentnek visszaküldött törvények a javasolt módosítások után sem elfogadhatóak. Szerinte a kereskedelmi törvény átírása továbbra is szembe megy az uniós szabályokkal, és a CBA-nak segít ahelyett, hogy a hazai termelőkkel tenné ezt. Jávor Benedekkel konzultálnak arról, hogy a PM európai parlamenti képviselőjeként milyen lépéseket tesz ez ügyben Brüsszelben - jelezte Szabó Tímea.

Kitért arra is, hogy a január 2-ára meghirdetett, civil szervezésű tüntetéseken pártként nem vesznek részt, tagjaik, politikusaik és szimpatizánsaik azonban - pártzászlók nélkül - meg szoktak jelenni az ilyen rendezvényeken.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ha androidos, most vigyázzon: ártatlannak tűnő háttérképtől omlanak össze a telefonok

Ha androidos, most vigyázzon: ártatlannak tűnő háttérképtől omlanak össze a telefonok

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó

Mit számít a feketék élete?

Mit számít a feketék élete?