szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két Károly körúti üzlethelyiséghez jutott hozzá egy 2010-ben bejegyzett cég rendkívül alacsony négyzetméteráron. A kerület ráadásul 30 százalékos kedvezménnyel is megajándékozta őket, ami még az előző bérlő vételi szándéka miatt járt nekik. Az ingatlanbizniszen nyertes cég ügyvezetője ugyanaz a nő, akit korábban adócsalásért elítéltek, és a Fehérvár FC-nek is ügyvezetője volt. A két helyiségben ma Spar üzlet működik.

Több mint százmillió forint kedvezménnnyel juthatott hozzá egy kiskörúti üzlethelyiséghez egy olyan cég, amely a székesfehérvári futballklub korábbi ügyvezetőjének érdekeltségébe tartozik – írta a keddi Népszabadság. A cég vezetőjét adócsalás miatt egyszer már elítélték.

A kerületben kedden ül össze az MSZP-s Steiner Pál vezette pénzügyi bizottság, hogy megvizsgálja egyebek mellett a Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiség eladását, ott ugyanis az új tulajnak egy év alatt 50 milliós haszna lett a vételből. A bizottságnak négy fideszes tagja van, így a vizsgálat nem kecsegtet nagy eredményekkel a lap szerint.

Még nagyobb profitot hozott gazdájának a Károly körút 22-24.-ben található két üzlethelyiség: az összesen 1500 négyzetméteres ingatlanokat 2011 nyarán 240 millióért adta el az önkormányzat, ez rendkívül alacsony, 159 ezer forintos négyzetméterárat jelent.

Rogán Antal polgármestersége idején összesen 4 milliárd forint kedvezményt osztottak szét a kerületi üzlethelyiség-bérlőknek, ebből 100 millió forint itt talált gazdára.

©

Az ingatlanszerzés metódusa: 2010 júliusában létrehozták az L.V.L.S.H. nevű kft.-t, amely bejegyzése után bérbe vette a decemberben eladásra kijelölt üzletet. Az önkormányzat korábban 380 ezer forintban határozta meg az övezeti ingatlanárat, az értékbecslés itt mégis 198, illetve 254 ezerre becsülte a két helyiség négyzetméterárát. Ebből lejött még a 30 százalék kedvezmény. Végül a 792 négyzetméteres helyiség 178, a 718 négyzetméteres pedig 139 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, a kedvezmény így összesen 103 millió forintra rúgott. A két összenyitott helyiségben ma egy Spar üzlet működik.

Az L.V.L.S.H. Kft. a Videoton FC adócsalásért elítélt korábbi ügyvezetőjéhez, Maráczy Eszterhez kötődik. Maráczyt annak idején 800 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság, ami ellen ő nem fellebbezett. Két hónappal a Károly körúti ingatlanok megszerzése után már Maráczy volt az L.V.L.S.H. ügyvezetője is.

Az V. kerületi önkormányzat egy rendelettel indokolta, hogy a Károly körúti boltoknál már néhány hónap után járt a kedvezmény. Közölték, a rendelet szerint a 30 százalékos kedvezmény azon helyiségekre is érvényes, amelyekre az arra jogosult a rendelet hatálybalépése (azaz 2009) előtt vételi kérelmet nyújtott be. Az L.V.L.S.H. Kft. tehát azért kaphatott kedvezményt, mert az előző bérlő vételi szándékot jelentett be. A rendkívül alacsony négyzetméterárat már nem tudta hihetően megindokolni az önkormányzat: szerintük annyi a magyarázat, hogy földszinti és pincehelyiségekről van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Kiszivárgott egy fotó az iPhone 12-ről, csalódottak lehetnek az Apple-rajongók

Kiszivárgott egy fotó az iPhone 12-ről, csalódottak lehetnek az Apple-rajongók

Méltánytalan módon döntött az NKA az Új Forrás szerint, megszűnhet a lap

Méltánytalan módon döntött az NKA az Új Forrás szerint, megszűnhet a lap