szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután a bíróság le akarja töröltetni a kuruc.info egyik holokauszttagadó cikkét, de a TASZ jogvédő szervezet szerint az egyes nézetek jogi eszközökkel történő tabusítása helytelen és ártalmas. A TASZ elvi álláspontja korábban is az volt, hogy önmagában a holokauszttagadást nem tartja jó ötletnek büntetni.

Ingyenes jogsegélyt ajánl fel a kuruc.info szerzőjének, illetve felelős szerkesztőjének a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Szerdán a bíróság első fokú határozatában elrendelte egy, a kuruc.infón 2013-ban megjelent "holokauszttagadó" cikk hozzáférhetetlenné tételét. 

"A TASZ egyaránt vitatja a holokauszt tagadását tiltó büntetőjogi tényállás és az internetes tartalmak széles körű blokkolását lehetővé tévő szabály alkotmányosságát" - indokolta a szervezet, hogy miért ajánlottak fel jogsegélyt. A TASZ meggyőződése, hogy az egyes nézetek jogi eszközökkel történő tabusítása helytelen és ártalmas - tették hozzá. Azt írták, hogy a történelemhamisítás elleni hatékony küzdelem kulcsa a múlt őszinte feldolgozását szolgáló emlékezet- és oktatáspolitika, valamint a népirtások áldozatai melletti állami elköteleződés, nem pedig a büntetőjog.

Az internetes tartalmak blokkolása egy erős és bizonyos esetek - például a pedofil tartalmak - kivételével aránytalan szóláskorlátozó eszközt ad az állam kezébe a neki vagy akár a többségnek nem tetsző vélemények elhallgattatására - fűzték hozzá.

Az, hogy a holokauszttagadó nácik véleményét nem szabad jogszabályi úton tiltani, a TASZ régóta képviselt álláspontja, korábban is elmondták - a hvg.hu-nak is -, hogy kifejezetten veszélyesnek tartja a szólásszabadság "tartalomalapú" korlátozását, a kifejezésre juttatott témák, eszmék tiltása helyett azok hatása alapján kellene a jogszerűséget vizsgálni. „Nem arról van szó, hogy az uszító beszédeket, amelyek akár holokauszttagadást tartalmaznak, ne kellene büntetőjogilag üldözni, hanem arról, hogy ha valaki tagadja a holokauszt tényét, őt – ha csak ennyit tesz – ezért börtönnel ne fenyegessük” - fogalmaztak korábban a hvg.hu-nak, kiemelve, hogy nem volna taktikus mártírt faragni az efféle eszmék hirdetőiből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID