szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2008 óta nő a tévénézésre fordított idő, már a fiatalok is sokat tévéznek, de az idősebbek szinte ki sem bújnak a tévé elől.

Átlag napi öt órát néz tévét egy magyar ember a 2014 negyedik negyedévi adatok alapján. Négy év kivételével 1994 óta folyamatos trend a tévé előtt eltöltött egyre hosszabb idő. 2004 és 2008 között csökkenés indult meg, amit Urbán Ágnes médiakutató a szélessávú internetezés egyre nagyobb elterjedésével magyarázott a hvg.hu-nak. Aztán jött 2008 és a gazdasági válság volt: az emberek visszatértek az ingyenes tévézéshez, miután egyre kevesebb pénzük volt más, költségesebb szórakozásra. A növekedés azóta ismét folyamatos, a mostani napi ötórás átlag három perccel több az egy évvel ezelőtti, 4. negyedévi átlaghoz képest. .

©

Korcsoportonként érdekes azonban igazán a felmérés. A 4-17 éves kor közti korcsoport napi átlaga 3 óra 29 perc, kis csökkenés 2013 ugyanilyen időszakához képest. Ez az iskolás korosztály nem iskolában töltött idejének fele, ha leszámítjuk az éjszakai alvásukat, Urbán Ágnes ugyanakkor figyelmeztet, hogy ez a korosztály nagyon különböző életet él, egy öt- és egy tizenhat éves embernek egészen másmilyenek a médiafogyasztási szokásai. Ebben a három és fél órában pedig benne vannak a szünetek, hétvégék is, és a tinikre jellemzőbb leginkább, hogy benyomnak egy zenecsatornát, amit azért máshogy nézünk, mint egy filmet vagy hírelemző műsort.

Az 50 év felettieknek már lassan nem marad más, mint a tévé (és a rádió), náluk a döbbenetes 6 óra 30 perces eredmény jön ki. Urbán szerint az idősek között sok az egyedülálló: télen amúgy is nehezebben mozdulnak ki, ők sokszor reggel bekapcsolják a tévét, lefekvéskor pedig „lezárják”.

Mit nézünk leginkább? Sorozatokat, filmeket, híreket-információkat, legtöbbjüket (a közönség 29,1%-a)  az RTL Klub-TV2 kettősön (kb. 2/3-1/3 arányban), őket követik 18,1%-kal az általános szórakoztató csatornák (amely elnevezés a kisebb kereskedelmi csatornákat takarja). A közszolgálati csatornák állnak a harmadik csoportban 15,4%-os nézettséggel.

A hírcsatornák az utolsó negyedévben a nézők 4,3%-ának figyelmét kötötték le. Ez azért érdekes, mert március 15-én indul a hírcsatornává alakított M1, amelynek nézettsége főadó korabeli nézettségével összehasonlítva biztosan még alacsonyabb lesz.  Egy kisebb közönséget vonzó szegmensben kellene nézőket szerezni, leginkább a hírTV-től, Echo TV-től elszipkázva őket, mert vélhetően mondjuk az ATV nézői nem fognak tömegestül átpártolni a köztévés hírcsatornára, magyarázza a médiakutató.

Az egyre növekvő tévénézés nem jó hír, nemrég egy tízéves kutatás eredményei arra engedtek következtetni, hogy a sok tévénézés megnöveli a korai elhalálozás kockázatát.

Hogy mérik?
A tévékészülékekre telepített mérőműszer érzékeli, hogy mikor kapcsolták be, és ki a tévét, és mikor volt csatornaváltás, valamint egy személyre szóló csatornaváltó által az is beazonosítható, hogy a tévéző mintacsalád melyik tagja kapcsolt hova. Egyes hosszabb inaktív periódusok után pedig a mérőműszer visszakérdez, hogy a legutóbbi csatornaváltó még mindig nézi-e a tévét, és ha nincs válasz, érvényteleníti a mérési eredményt. Ez a módszer jelenleg a legrelevánsabb és legpontosabb módszer, de azért messze nem tökéletes.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!