szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fejenként 240 ezer forintot csalt ki állítólagos albérletek hirdetésével egy banda Budapesten.

Eddig nem látott módon verte át egy csoport az albérletkeresőket, egyenként minimum 240 ezer forinttal vágták át az ügyfeleiket – írja a Magyar Narancs online.

A csalók havi 80 ezer forintos bérleti díjért és kéthavi kaucióért kínáltak az interneten a többnyire 50 és 60 négyzetméter közötti, ízlésesen berendezett, gépesített 1,5 szobás lakásokat Buda központi helyein. A lakásokat magánszemélyként, illetve egy sárvári székhelyű kft. nevében hirdették meg, az érdeklődőket azonban a lakás helyett egy köztérre hívták, ahol rengeteg adatot kértek el tőlük, majd később közölték velük e-mailben, hogy a lakás már elkelt, de egy hasonlót tudnak ajánlani, amelynek lefoglalásához azonban kéthavi kauciót és az első havi albérleti díjat is elkérték, 240 ezer forintot annak ellenére, hogy a konkrét lakást nem is mutatták meg.

A találkozó során az ügyfelekkel egy előfoglalási szerződést írattak alá a sárvári cég és a nem létező lakástulajdonos nevében, amelyen szerepelt az is, a 240 ezernyi foglalót visszaadják, ha a bérlő mégsem akarja kivenni a lakást, amelyet azért nem mutattak meg a szerződés előtt, mert "az előző lakók épp akkor pakoltak". Valójában azonban a szerződésekben megjelölt címeken lakók nem is tudtak arról, hogy a lakásukat egy állítólagos cég meghirdette.

A Magyar Narancs azt írja, a jóhiszemű bérlőkön kívül az ingatlanközvetítők sem tudták, hogy csalásról van szó, őket ugyanis egy félig-meddig hivatalosnak tűnő állásinterjút követően vettek fel. A közvetítőktől egy nő vette át a foglalásra szánt 240 ezer forintokat.

A csalásra úgy derült fény, hogy az állítólagos főnökök eltűntek, mikor a kulcsokat kellett volna átadni, ezután a közvetítő és a bérlők együtt tettek feljelentést a rendőrségen, de a csalók december végén ugyanezzel a módszerrel ismét dolgozni kezdtek, ekkor ismét lefülelték őket.

A csalók lefülelésében segédkező lap szerint csalással működő álingatlanosok feje egy minden bizonnyal külföldön tartózkodó férfi, de az ügyfelekkel csak az állítólag szintén átvert ingatlanközvetítők találkoztak. A nő, aki a közvetítőktől átvette a foglalókat egy külföldi számlaszámra továbbította az összegeket.

Jelenleg tíz károsultról tudnak, de elképzelhető, hogy többen is áldozatul estek a csalásoknak. A Magyar Narancs úgy tudja, a II., a VI. és a XIII. kerületi kapitányságra is érkeztek bejelentések ugyanarról a bandáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!