szerző:
Lakner Dávid
Tetszett a cikk?

Váratlanul megszakította az együttműködést egy szakmai szervezettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet). Mindez nem sokkal azután történt, hogy a háttérintézmény élére új igazgatót nevezett ki Balog Zoltán. (A cikket egy beérkező helyreigazítási kérelem miatt március 8-án módosítottuk. Az érintett részeknél a szöveget dőlt betűvel külöböztettük meg - szerk.)

„Szeptember hónapban családsegítő munkatársak és a védőnőt segítségét kértük ahhoz, hogy a térségben leginkább rászoruló gyerekek szüleivel személyesen is felvehessük a kapcsolatot. Ők jelezték, van egy Down-szindrómás kisfiú, aki 6 éves kora ellenére semmilyen intézményhez nem tartozik, nem jár óvodába, iskolába, fejlesztésre. Már első látogatásunk alkalmával a család is jelezte felénk szándékát és örömét, hogy megjelentünk életükben” – olvasható egy beszámoló a Baranya megyei Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekházzal kapcsolatban a Gyerekesély program tavaly őszi beszámolójában.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – politikai ciklusokat is átívelő – büszkesége: 2009-ben uniós forrásból 36 Biztos Kezdet Gyerekház kezdte meg működését, a számuk mára 114-re emelkedett. Januárban jelentette be az Emmi, hogy a támogatásukat 606 millió forintra emelte.

Szakítás

A kezdeményezés abból a felismerésből indult ki, hogy a szegénység és a nélkülözés miatt Magyarországon nagyon sok gyerek már 5 éves korára lényegesen elmarad egészségi és lelki fejlődésben a jobb körülmények között élő kortársaitól, a speciális korai fejlesztési igényeket pedig a meglévő területi intézményrendszer nem tudta kezelni. A Biztos Kezdet Gyerekházakban lehetőség van a gyerekek mellett a szülők képzésére, bevonására: a társadalmi kirekesztődést megszüntetetésének kulcsa a gyerekek korai fejlesztése a család és a tágabb környezet aktív részvételével.

Bódvalenke: foglalkozás a Biztos Kezdet Gyerekházban 2014. május 29-én
©

A program mentorálása, az igények felmérése, az intézményi munka minőségének ellenőrzése fontos része a projektnek. Mint a hvg.hu megtudta, szakértők a szakmai szempontok háttérbe szorulásától tartanak amiatt, hogy a mentorálás és az ellenőrzés nemrég új kezekbe került. Több kutatást leállított a Gyerekesély programon belül az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet), az Emmi illetékes háttérintézménye, míg vannak, akiket nem foglalkoztatnak többet a folyamatban lévő projektekből – értesült lapunk egy, a távozók között lévő kutatási témavezetőtől.

Mint forrásunk közölte: neki a folyamatban lévő szerződését nem hosszabbították meg, míg a területen dolgozó szakmai szervezetekkel, a 3SZ-szel (Szociális Szakmai Szövetség) váratlanul megszakították az együttműködést. Mindezt úgy, hogy előbbi már majdnem teljesítette a rábízott feladatát,  utóbbi pedig sikerrel vett részt egy közbeszerzési értékhatár alatti pályázatán. A szerződés aláírására ckkünk megjelenéséig nem került sor. (Az EMET a cikkhez fűzött helyreigazítási kérelmében tisztázta, hogy a szerződést aláírták.) Decemberben vezetőváltás történt a Gyerekesély programot felügyelő Emet élén: Bene Dániel váltotta a korábbi vezetőt, Csete Örsöt, aki  Bene főtanácsadójaként dolgozik jelenleg az intézményben.

Politikai szempontok

A most elküldött kutatási vezető elmondta: az érintett programhoz kötődő Biztos Kezdet Gyerekházak stratégiai jelentőségű Balog Zoltán miniszter számára. A minisztérium előszeretettel mutogatta ezt az elmúlt években, bizonyítandó, hogy sokat tesznek a gyerekszegénység ellen. Ezt a Gyerekszegénység elleni Nemzeti Programot vitte korábban Ferge Zsuzsa szociológus, ami akkor még az MTA-hoz tartozott. A program vegyes finanszírozásban működött 2007-től, majd pár évvel később bekerült egy uniós pénzből finanszírozott operatív programba. 2011 nyarára aztán elfogyott a pénz, így csak a kiemelt projektet vitte a Wekerle Sándor Alapkezelő – immár tehát Fergéék nélkül.

Az Emethez két éve került a Gyerekesély program – nem sokkal azután egyébként, hogy a támogatáskezelőt megalapították 2012-ben. A pályázat- és támogatáskezelést, foglalkoztatást elősegítő képzéseket szervező intézményt Balog Zoltán miniszter hozta létre. A munka projektszerűen folyt a partnerekkel: egyéni megbízási szerződéseket kötöttek szakmai szervezetekkel, akik önállóan végezték a kutatást. Továbbá kiszerződték 14 kistérség értékelését, amiből nyolcat végzett volna a 3SZ, hatot pedig egy másik cég, amelyhez most nem nyúltak.

Norvégok itt is

Ahol most tehát változás van, az a Biztos Kezdet Gyerekházak programjának a mentorálása, valamint a huszonhárom kistérségben zajló projektek ellenőrzése. Itt nézték meg, hogy a projektek sikeresen elérik-e a szegregátumokat, a leginkább rossz helyzetben lévő településrészeket, illetve hogy a pályázatba be tudták-e vonni a legnagyobb hiányokkal küzdő szociális ágazatokat. Most kérdéses, lesz-e olyan szakmailag felkészült szervezet a jövőben, amelyik felméri, hogy valóban elérte-e az adott program a hátrányos helyzetűeket. Az EMET ugyanakkor a cikkü nk megjelenése után közölte, hogy pontatlanul, a valüságnak nem megfelelően állítottuk, hogy változások vannak a Biztos Kezdet Gyerekházak mentorálásában, valamint a 23 kistérségben zajló projektek ellenőrzésében

Forrásunk szerint az együttműködések váratlan megszakadásának politikai okai lehettek, politikailag megbízhatóbb embereket, szervezeteket kerestek inkább. A most elküldöttekkel kapcsolatban felmerülhetett, hogy kevésbé elkötelezettek a kormány politikája iránt, illetve a hvg.hu-nak nyilatkozó kutatási vezető szerint többeknél felvetődött a kapcsolat a Norvég Civil Alap-pénzeket osztó Ökotárs Alapítvány vezette konzorciummal, illetve az abban részt vevő Autonómia Alapítvánnyal is. Forrásunk az elmondása szerint több norvég pályázatot írt már, de a 3SZ is együttműködött már az alapítvánnyal, illetve nyert támogatást a Norvég Alaptól.

Az EMET szerint hamis látszatot keltettüünk azzal, amikor azt írtuk, hogy „maradt olyan szervezet a rendszerben, melyhez hozzá sem nyúltak”, mintha ezzel igazoltuk volna, hogy politikai szempontok alapján került a szerződés megszűntetésre. Emelett valótlanul állítottuk, hogy az együttműködések váratlan megszakadásának politikai okai lehettek, politikailag megbízhatóbb embereket, szervezeteket kerestek inkább.

A helyesbítés szerint hamisan utaltunk a cikkben arra, hogy az EMET bármilyen formában is vizsgálta volna az együttműködő partnerei esetleges kapcsolatát a Norvég Civil Alappal, ezzel szemben a valóság az, hogy az EMET-nek nincs tudomása, és nem is vizsgálja, hogy mely együttműködő szervezetek nyertek el támogatást a Norvég Civil Alaptól.

 

©

A program április 30-ával zárul, innentől pedig a most távozó kutatási vezető szerint nehéz lesz új partnereket szerződtetni a feladatokra úgy, hogy azok szakmailag elfogadható munkát is tudjanak végezni. Ráadásul időigényes kutatásokról is van szó, nem pedig néhány hét-hónap alatt elvégezhetőkről.

Az Emmi nem reagált

Lapunk megkeresésére a 3SZ és a T-Tudok is elismerte, hogy az Emet váratlanul mondta fel a velük való együttműködést.  Krémer Balázs szervezete már az utolsó részteljesítés előtt állt, most mégsem tud semmit a szerződés váratlan felmondásának indokairól. Jelenleg az eddig felmerült költségek megtérítését szeretnék elérni. A T-Tudok pedig új időpontot kért, illetve a megkezdett együttműködés folytatását. Egyelőre Bene Dániel főigazgató válaszára várnak. (A T-Tudokkal létre is jött a szerződés, derült ki a helyesbítésből - szerk.)

Bene korábban az Európai Szociális Alap (ESZA) ügyvezető igazgatójaként dolgozott. A szervezet és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi megállapodása jegyében hozták létre a Roma Kutatóközpontot, melynek dolgozóit az ESZA alkalmazta. Az RKK konkrét tevékenysége kapcsán ugyanakkor több kérdőjel is felmerült, melyek eloszlatásában a Magyar Narancs korábbi cikke szerint Bene szervezete nem volt túl segítőkész.

Bár mint megtudtuk, megkereséséünk nem jutott el az illetékesekig, mind az EMMI-hez, mind a pályázatbonyolít ESZA Zrt-hez eljuttattuk a kérdéseinejt, de választ nem kaptunk rá. (A szerző a honlapon megadott igyfélszolgálatokra írt - szerk.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 GB mobilnetet és korlátlan beszélgetést is kérhetnek a Vodafone-tól a kártyások

500 GB mobilnetet és korlátlan beszélgetést is kérhetnek a Vodafone-tól a kártyások

200 ezer fertőzött? A mostani 15 ezerrel is alig bír lépést tartani az egészségügyi rendszer

200 ezer fertőzött? A mostani 15 ezerrel is alig bír lépést tartani az egészségügyi rendszer

Amikor a most püspökjelölt Balog minisztersége alatt jutott 120 millió a gyülekezetének orgonájára

Amikor a most püspökjelölt Balog minisztersége alatt jutott 120 millió a gyülekezetének orgonájára