szerző:
Unyatyinszki György
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet felhívására több tucat lelkes fiatal gyűlt össze a szervezet Damjanich utcai székhelyén a Vagyonnyilatkozatok hajnalán. Néhány óra leforgása alatt adatbázisba rendezhető, egységes formában feldolgozták a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, így a kézzel írt, gyakran bornírtságokat tartalmazó dokumentumok jóval átláthatóbbakká váltak, a képviselők vagyonosodása is ellenőrizhetőbb lesz.

Az esemény célja volt, hogy megmutassák: ideje véget vetni a kézzel írt, felületes képviselői vagyonnyilatkozatoknak. A K-Monitorral szimpatizáló több tucat lelkes aktivista néhány óra leforgása alatt dolgozta fel a dokumentumokat, többen online távsegítséget nyújtva csatlakoztak a felhíváshoz. Olyan sokan gyűltek össze, hogy egymás hegyén-hátán ültek a fiatalok, a biztosítékok is nehezen bírták a terhelést. Bemelegítésképp a 2014-es vagyonnyilatkozatokkal kezdtek, melyek csaknem negyedét egy óra leforgása alatt feldolgozták, ekkor kezdtek el szállingózni a parlament weboldalán az első idei vagyonbevallások. Az igazán profik 3 képviselői nyilatkozattal is végeztek 25-30 perc alatt, de akadtak komoly munkát jelentő képviselők.

©

Az elmúlt évben is számos abszurdnak tűnő esettel lehetet találkozni, melyből talán Rogán Antal vagyonnyilatkozata volt a legemlékezetesebb, hétről hétre növekvő ingatlanával, idén például komoly kihívást jelentett feldolgozni az L. Simon László tulajdonában lévő ingatlanok listáját, de máris fényderült pár furcsa esetre, Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár például saját bevallása szerint szünetelteti államtitkári munkáját. A jobbikos képviselők zöme fajsúlyos kérdésnek érezte, hogy kiemeljék, csak magyar állampolgársággal rendelkeznek, Tóbiás Józsefnek egyetlen ingóságként egy örökölt Tatran 125 típusú motorkerékpárja van. Budai Gyula is furcsa mód köztartozásnak tekinti lakáshitelét és gépkocsi lízingjét, de van két sportlova is egy- és kétmilliós értékben. (A vagyonnyilatkozatokat a hvg.hu is feldolgozta, erről szóló cikkünket itt olvashatja)

A probléma az eddigi vagyonnyilatkozatokkal az volt, hogy az adatok nem voltak strukturáltak, elektronikusan feldolgozottak, így szabadon kereshetők és rendszerezhetők. A K-Monitor, a Transparency International hiába kérték, hogy az Országgyűlés honlapján tegyék elektronikusan is könnyen kereshetővé a vagyonnyilatkozatokat, egy adatbázissá fejlesztve az adatokat, erre nem került sor. Így a civilek erre maguk kerítettek sort. Természetesen az, hogy nyilvánosak és rendszerezettek az idei vagyonnyilatkozatok, még nem jelenti azt, hogy a tévesen (vagy hamisan) feltüntetett jövedelmi állapotoknak lenne bármilyen jogkövetkezménye a képviselőknél, de az átláthatóság egyre jobban biztosított a civilek munkájának köszönhetően. Az adatok még feldolgozásra várnak és többségében ellenőrzésre szorulnak, de hamarosan bárki hozzáférhet és kutathat közöttük, mintha csak egy modern demokráciában élne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Ön is elvárások csapdájában vergődik? Van remény a szabadulásra

Elnézést kért a kormány Ádertől, hogy ki kellett tüntetnie a rasszista megjegyzések miatt bepanaszolt szegedi professzort

Elnézést kért a kormány Ádertől, hogy ki kellett tüntetnie a rasszista megjegyzések miatt bepanaszolt szegedi professzort

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest