szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség jelezte az Astoriához 2006. október 23-ára nagygyűlést szervező Fidesznek, hogy a helyszín túl közel van a Kossuth téri tüntetéshez – mondta Lapid Lajos nyugállományú dandártábornok, a budapesti rendőrfőkapitány volt közbiztonsági helyettese tanúként a 2006-os őszi események miatt rendőri vezetők ellen indult büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken kedden.

Az egykori budapesti rendőrfőkapitány-helyettest a 2006. október 23-ai eseményekkel kapcsolatban kérdezte a bíróság. Lapid Lajos elmondta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság érzékelte, hogy a két rendezvény ilyen közel egymáshoz "kockázatot jelent". A rendőrség szerint az is az Astoria ellen szólt, hogy több delegáció előre megtervezett útvonalába is beleesett. Lapid Lajos elmondta: a rendőrség jelezte ezeket a Fidesz-rendezvény szervezőjének is, ám néhány nap múlva azt a választ kapták, hogy a párt elnöksége ragaszkodik az Astoriához. 

Lapid szerint a rendőrség számára meglepő volt, hogy az Astoriára szervezett rendezvényt a Fidesz, mivel máshol szoktak, például az Attila úton, vagy a Margit körúton és az itt bonyolított rendezvényeket senki nem zavarta meg, azokat 'normálisan lehetett biztosítani". A volt budapesti főkapitány-helyettes a bíró felvetésére, hogy egyesek szerint a rendőrök "rátolták" a Kossuth térről kiszorított tüntetőket a Fidesz rendezvényére, azt mondta: véleménye szerint "valakiknek célja lehetett az, hogy ez a két tömeg valahogy összetalálkozzon, ne összecsapjon, hanem összeérjen és mintha provokálták volna a rendőröket további oszlatás folytatására, hogy tényleg az jöjjön ki ebből, hogy rányomták". A rendőrség nem akarta "rátolni" a Kossuth térről a Bajcsy-Zsilinszky útra kiszorított tömeget a Fidesz rendezvényére, ezért egy időre meg is álltak az oszlatással a rendőrök – mondta.

Arra a felvetésre, hogy miért nem tettek három-négy bevetési csoportot a két tömeg közé, ami megállította volna a Kossuth térről érkező tömeget, Lapid Lajos azt mondta, akkor a rendőrség a saját rendőri egységét préselte volna két rendezvény közé és azzal is hibát követtek volna el. 

A lovas egységgel kapcsolatban Lapid Lajos azt mondta, ő maga a biztosítás parancsnokaként október 23-án nem számolt a lovas egységgel. Mint mondta, az a békés tömeg terelésére alkalmas, de a lovakra és rendőrökre nézve is kockázatos lett volna az egység bevetése a Kossuth térről kiszorított tömeggel szemben. Jelezte: nem tudja, kinek az utasítására történt a Károly körúton a lovasroham. 

Lapid Lajos nem tudott válaszolni Bene László, volt országos főkapitány, a per elsőrendű vádlottjának arra a kérdésére, hogy a Fidesz-rendezvény végén beolvasták volna, hogy milyen irányban hagyhatják el a rendezvény résztvevői az Astoria környékét. Lapid Lajos elmondta: a biztosítási terv szerint a Kálvin tér, a Blaha Lujza tér és az Erzsébet híd volt megjelölve távozási iránynak. Bene László megjegyezte: viszonylag sok szó esik a rendőri vezetők felelősségéről ebben az ügyben, és kevés a rendezvény szervezőjének felelősségéről. 

A tárgyaláson szóba kerültek a rendőri azonosítók is. Ezzel kapcsolatban Lapid Lajos azt mondta, nem tud olyan parancsról, ami szerint nem kellett viselniük a rendőröknek az azonosítókat. A szolgálati jelvények nem voltak alkalmasak arra, hogy a csapaterős ruhára rögzítsék, többször is leestek az azonosítók a nem megfelelő rögzítés miatt. Azt nem ellenőrizték október 23-án, hogy az állomány viseli-e az azonosítót, mert – mint fogalmazott – egyéb fontos feladatuk volt. 

A 2006. őszi események miatt megvádolt rendőri vezetők, köztük Bene László nyugalmazott rendőr altábornagy, volt országos főkapitány, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány és tucatnyi társuk büntetőpere bizonyítással folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. 

Az ügyészség a 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, valamint a szeptember 19-21. között és október 23-án Budapest utcáin történtekkel kapcsolatban 15 pontban emelt vádat. Ezek szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A vádhatóság többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket. Az elsőfokú büntetőper 2013 őszén kezdődött, összesen mintegy száz tanú meghallgatása várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Megmutatta a Google, milyen sok adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail

Megmutatta a Google, milyen sok adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail

A női fociválogatott támadója is kiállt a szivárványcsaládok mellett

A női fociválogatott támadója is kiállt a szivárványcsaládok mellett