szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A drónok használatát részletesen szabályozó jogszabály előkészítés alatt áll, novemberben ajánlásokat is tettek hozzá – mondta Péterfalvi Attila egy konferencián. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a drónok nem megfelelő használata már most is büntethető.

Speciális, önálló törvényi szabályozásra van szükség az adatrögzítésre vagy -továbbításra alkalmas drónok használatához Magyarországon - mondta egy csütörtöki konferencián a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint.

Péterfalvi Attila szavai szerint a dróntechnológia új minőséget hoz az adatkezelés területén. Utalt arra, hogy a tárgykört részletesen szabályozó törvény előkészítés alatt áll, és azzal kapcsolatban novemberben már ajánlásokat is megfogalmaztak.

Jelezte ugyanakkor, hogy a távirányítású repülő szerkezetek nem megfelelő használata jelenleg is minősülhet bűncselekménynek.

Alkalmasak a rejtett megfigyelésre is

A hatóság elnöke a drónok magánszférabeli és adatvédelmi megfontolásairól szóló kétnapos rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a drónok használata adatkezelési, adatvédelmi kérdéseket vet fel. Ezek a vezető nélküli repülő eszközök az emberek legintimebb magánszférájába behatolva is képesek felvételek készítésére, és alkalmasak követésre, rejtett megfigyelésre is – mondta.

A szabályozásban különbséget kell tenni a drónok állami, kereskedelmi és magáncélú használata között – mondta Péterfalvi.

Jelezte, az egyre terjedő új technológia számos lehetőséget nyit meg nemcsak az állami – például katonai, katasztrófavédelmi, mezőgazdasági vagy ipari – célú felhasználásban, de a kereskedelemben is. Hozzátette: a drónokat Németországban már a posta is használja.

Közölte, a jelenlegi magyarországi szabályozás szerint drónokat reptetni csak egyedi – a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal által kiadott – engedélyek alapján lehet, ugyanakkor egyre többen használnak hobbicélra ilyen repülő eszközöket. Erre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy még magáncélból sem lehet olyan felvételeket készíteni, amelyek az emberi méltóságot sértik, továbbá jelezte azt is: külön oda kell figyelni a kiskorúak védelmére.

Álláspontja szerint azért is szükség van a drónokkal kapcsolatos önálló jogi szabályozásra, mert például a közterületi kamerák "statikusak", helyhez kötöttek, azokról az állampolgárokat – figyelmeztető táblákon – tájékoztatják, míg a drónok gyorsan tudják a helyüket változtatni, nem csak a közterületekre láthatnak be. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!