szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze hat százalékponttal vezet a fideszes Némedi Lajos a független Kész Zoltán előtt pár héttel a veszprémi időközi választás előtt – derül ki egy titkos, reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeiből, amelyet az Index szerzett meg. Veszprémben a baloldali támogatású jelölt vezet, a Fideszt viszont a falvak húzzák fel az első helyre.

Nem egészen két hét múlva, február 22-én lesz az időközi parlamenti választás Veszprémben. Navracsics Tibor korábbi mandátumáért megy a verseny, amelynek a tétje ennél jóval nagyobb: ha nem a Fidesz-KDNP jelöltje nyer, a kormányoldal elveszíti kétharmados többségét a parlamentben – emlékeztetnek az Index cikkében.

A Veszprém megyei 1-es körzet hagyományosan jobboldali választókerületnek számít, Navracsics tavaly tavasszal 20 százalékpontot vert az MSZP-s Pál Bélára (47-27 százalék volt az arány), a jobbikos jelölt pedig 16 százalékot szerzett.

Egy január végén készült Ipsos-felmérés szerint viszont most szoros a verseny a jobb- és a baloldal között. A Fidesz a veszprémi alpolgármestert, Némedi Lajost indítja, míg a baloldal a helyi tüntetéseket szervező, független Kész Zoltán mögé állt be.

Az Index birtokába került, 600 fős mintán végzett, reprezentatív kutatás eredményei szerint Némedi Lajos és Kész Zoltán között mindössze hat százalékpontos különbség van. A kutatás készítői azonban megjegyzték, hogy 4 százalékpont a hibahatár.

A veszprémi választókörzethez a megyeszékhelyen kívül még 24 település tartozik. Magában Veszprémben Kész Zoltán vezet 41-38-ra Némedi Lajossal szemben. A többi településen viszont hatalmas a kormánypárti fölény, ott 57-24 százalék az állás Némedi javára.

A választókerület szavazóinak majdnem kétharmada Veszprémben lakik, és a veszprémiek aktívabbak is a felmérés szerint.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 57 százaléka tervezi a részvételt a szavazáson.

A fideszesek kevésbé aktívak, csupán 67 százalékuk tervezi a voksolást. A baloldali szavazók aktívabbak, 76 százalékuk várhatóan ott lesz február 22-én.

A bizonytalanok között nagyon nagy Kész Zoltán előnye: 77 százalékuk Készre ikszel, ha elmegy voksolni. Némedire csupán 11 százalék szavazna.

Meglepőek az arányok, ha az iskolai végzettséget nézzük. A legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők körében Némedi–Kész 64-25 százalék, míg a diplomások között már Kész vezet 49-28-ra.

A kutatást az Index információja szerint Kész Zoltán kampánycsapata rendelte, de valószínű, hogy a Fidesz is ismeri. A felmérésben felvázolt összkép magyarázatot adhat ugyanis mindkét kampánycsapat utóbbi időszakban tett lépéseire: Kész Zoltán távol tartja magától a baloldali pártpolitikusokat, a kormánypárti jelölt pedig lecserélte a „Bízzon a Fideszben!” szlogent.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Budapestre jön a Belle and Sebastian

Budapestre jön a Belle and Sebastian

A MÁV büszkén jelenti, felkészültek a koronavírusra

A MÁV büszkén jelenti, felkészültek a koronavírusra

Romániában is megjelent a koronavírus

Romániában is megjelent a koronavírus